Ядрено-магнитен резонанс в Стара Загора: В Окръжна болница, Афидеа

140 хиляди жители на Стара Загора и общо 330 хиляди в областта имат като най-близка опция за провеждане на изследвания по метода на ядрено-магнитния резонанс някогашната Окръжна болница.

Сега тя е наречена на името на професора Стоян Киркович, разположена в областния град. До началото на 2016 година там функционира единствената уредба (след прекратяване на работа на друга такава в града), на частния доставчик на здравни услуги Афидеа – Евромедик.

В края на предходната 2015 година обаче основното многопрофилно заведение решава да се оборудва със собствена апаратура и използвайки европейска програма, се сдобива с нов апарат. Така двете уредби в града се озовават на едно и също място.

МБАЛ „Проф. Стоян Киркович (Окр. болница)

В началото на 2016 година в бившата Окр.болница в Стара Загора започна изграждането и оборудването на Високотехнологичен център, специално насочен към ранната диагностика на онкологични патологии.

Проектът получи финансова подкрепа с европейски и държавни средства от 5 400 000 лв. Отделянето на специален център за навременно установяване на ракови патологии е мотивирано от статистиката, която сочи, че в областта има над 20 хиляди души с установени подобни изменения. Навременното диагностициране – точно и качествено, ще подпомогне качественото лечение.

Така в „Стоян Киркович“ пристига нова апаратура – 54-срезов комп.томограф на Siemens – Somatom, и уредба за извършване на изследвания по ядрено-магнитния способ на същата фирма, моделът Megnetom Essenza. Така бившата Окръжна, която до момента има само един стар комп. томограф, вече излязъл от употреба, минава на високо ниво в образната диагностика, предлагайки и най-напредничавото изследване чрез ЯМР.

ядрено-магнитен резонанс стара загора Стоян Киркович

Megnetom Essenza на Simens е проектиран да създава напрегнатост на полето от висок клас – 1.5 Тесла. Той е подобрен с комбинация от две водещи технологии – едната е Tim, изпитана във времето, интегрирана от производителя преди 13 години, и съвсем модерната Dot System. Подробно за този модел апарати, предимствата му и какви изследвания се извършват на него, може да прочетете подробно тук: (линк към Magnetom Essenza 1.5 Т).

В „Проф. Ст. Киркович“ смятат, че двете системи в сътрудничество – уредбата за магнитен резонанс и комп. томограф, създават предпоставки за качествено диагностициране на място в Стара Загора, като се предоставят детайлни и ясни изображения за много късо време. Прогнозата е, че двата апарата ще изследват около 20 хиляди души годишно.

ядрено-магнитен резонанс стара загора Стоян Киркович

Апаратът в бившата Окръжна болница

  • Ценоразписа на болницата може да видите ТУК!
  • Местоположение: ул.“Генер. Столетов“ №2, Стара Загора
  • Телефон: 042 62 37 50

Афидеа Медискан (на територията на МБАЛ „Проф. Стоян Киркович“)

Старозагорският център на европейския оператор на здравни услуги Афидеа се открива през 2009 година. Той е ситуиран в сградата на болница „Стоян Киркович“, като входът е откъм Спешния център.
Операторът, под името „Евромедик“, закупува лабораторията, оборудвана с комп.томограф и уредба за магнитен резонанс на Siemens – моделът Magnetom Vision plus с 1.5 Тесла магнитно поле.

Дистрибуцията на този модел започва през 1998 година. Тогава мощността от 1.5 Тесла е максимален връх в областта на ядрено-магнитните изследвания за клинични цели. Апаратът е обемист, с многотонен магнит и тесен тунел, но водеща технология за тогавашния етап. Към момента Magnetom Vision plus вече не се продава и не се поддържа.

Медискан в Стара Загора в момента оперира с модела Signa Excite 1.5 Тесла на General Electric (на снимката).

Какво представлява модел GE Signa Excite
ядрено-магнитен резонанс стара загора Стоян Киркович

Снимка от 2010 година

8-каналният GE Signa Excite излиза като нов модел иновативен скенер преди около десетина години, когато се въвежда на пазара. С мощността на магн. поле от 1.5 Тесла той и сега е сред уредбите с високо поле и осигурява подобрена яснота на изображението, подобрени клинични приложения и предимства на производителността.

Всичко се управлява от платформата на GE EXCITE, която повишава скоростта и резолюцията, осигурява висока хомогенност на магн. поле и стабилност на изображенията. Апаратът е оптимизиран за получаване на паралелни изображения и окомплектован с приложения LAVA, PROPELLER, VIBRANT и MR Echo.

GE Signa Excite е изключително подходящ за образно изследване на мозъка при необходимост от висока разделителна способност, на шия, гръбн. стълб и други.

Сключена договореност със Здравна каса регламентира изследването на пациенти с направления, освен тези, които заплащат за услугата. При наличие на направление, болният не доплаща.

Цени
ядрено-магнитен резонанс стара загора Стоян Киркович

GE Signa Excite

Изследване на една зона от тялото по необходимост е със стойност 280 лв без използване на контрастно вещество и 370 лв с използване на контрастно вещество. Всяка следваща област се таксува с отстъпка по 180 лв. Същата отстъпка се прави и на болни, които вече са преминали компютърно-томографско изследване през последния месец, като условието е то да е направено в базите на Афидея.

Пациентите с направление не заплащат изследването, но заплащат стойността на контрастното вещество, в случай че се налага неговото използване. Цената е 180 лв.

Подробен ценоразпис на услугите, свързани с ядрено-магнитното изследване, може да видите тук.

Промоционално изследване за Стара Загора, София и Плевен

В момента (XII 2016 година) Афидея рекламира промоционално изследване на апаратурата си в София, Стара Загора и Плевен – седемте най-важни анатомични области на обща цена от 900 лв. Според обявата, оценката на услугата по редовна цена възлиза над 1600 до 1900 лв.

Визираните седем области са главата, трите отдела на гръбн. стълб, корем и малък таз и колянните стави. В Стара Загора диагностиката се осъществява от известния местен специалист д-р Стефан Лесов.

Изследването на предложения пакет отнема времето от 3 до 4 часа. Причината е, че средната продължителност на сканирането на една зона е средно 20 минути, а за вътрешните органи в корема и малкия таз – около 60 минути.

Намалението се предлага по системата на ваучерите с основание: профилактичен преглед за оценка на общото здравословно състояние.

ядрено-магнитен резонанс стара загора Стоян Киркович

Реклама за промоционално изследване

Друга действаща промоция на Афидея е сканирането на зона по необходимост срещу сумата от 225 лв вместо редовната цена от 270 лв. Клиентът има избора и за две зони на обща цена от 400 лв вместо редовната цена от 450 лв.

Това изследване продължава приблизително 20 минути за една зона, пропорционално умножено време при повече на брой зони и допълнителни минути, ако се търсят по-детайлни изображения, се предупреждава във ваучера, който е предназначен също за апаратурата, инсталирана в градовете Стара Загора, София и Плевен.

Центърът гарантира на клиентите бърз достъп до резонансното изследване в рамките на 24 часа след като е подадена заявка.

Система за архивиране на получените изображения ги съхранява за пет години. Резултатите се предоставят на пациентите в електронен вариант, за да може да се консултират със специалисти на всяко място.

  • Запазване на час става по телефона на 042 631 446 или чрез формата на сайта на Афидея ЕТО ТУК!

В миналото изследване по метода на ядрено-магнитния резонанс се е предлагало и в наследника на Военна болница – Диагностичен център „Здраве 2000“.

Още подобни и свързани публикации:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ядрено-магнитен резонанс в Стара Загора: В Окръжна болница, Афидеа

  1. Запазване на час става по телефона на 042 631 446 или чрез формата на : ТОЗИ НОМЕР НЕ СЪЩЕСТВУВА !!! МОЛЯ ЗА ПОПРАВКА И АКТУАЛЕН НОМЕР! БЛАГОДАРЯ

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *