ЯМР разкрива как влияе музиката на мозъка

Най-модерната диагностична ЯМР техника вече широко навлиза в медицинската практика и гледането на скенер става все по-достъпно за всеки болен.

Но нейните възможности не се ограничават с клиничното диагностициране.

Уредбите на магнитно-резонансен принцип отварят огромни възможности пред учените за изследвания от всякакъв вид. И не е задължително те да бъдат строги и сериозни. Хората искат да знаят как изглеждат нещата „отвътре“ в тялото и как се случват процесите, които протичат. А ЯМР е достатъчно достъпен, за да се ползва и затова.

Отдавна човекът изследва влиянието на музиката върху мозъка. Интересът в това направление е многовековен, но едва появата на ЯМР позволи да се направи революционна крачка напред. Магнитното поле успя да покаже какво се случва в главите ни, когато свирим и когато слушаме музика. Тук ще цитираме само някои изследвания, но държим да подчертаем, че те вече са много повече.

Музиката задейства тези области от мозъка, които отговарят за движението, планирането, вниманието и паметта. Това изяснява Даниел Абрамс по време на докторската си дисертация по медицина в Стандфордския университет. Той провежда експеримент с хора без музикално образование.

Те прослушват 4 симфонии от Уилям Бойс, а през това време ЯМР им сканира мозъка. На снимките се отпечатва доказателството, че музиката не се възприема субективно – както доскоро се смяташе. Мозъците на всички участници са реагирали практически абсолютно еднакво, което означава, че има чисто физически и физиологичен механизъм на нейното въздействие.

Следващото видео дава представа как точно се извършват изследвания вътре в тесния тунел на ЯМР-уредбите. Продължаваме разказа си и след видеото.

И други учени изучават мозъчната активност при прослушване на музика, като използват възможностите на ЯМР. В различни изследвания постепенно се сглобява обща визия. Оказва се, че при прослушване на образци на класическата музика се активизира най-голяма част от кората на главния мозък. Силата на класиката се доказва научно в две направления – честота на ритъма и честота на звука.

В Университета в Илинойс анализирали честотната характеристика на 65 различни композитори и се оказало, че повечето от звуците, които те са използвали, са с 20-30-секундна дължина. След като били класифицирани в таблица, се оказало, че на дъното й стоят всички музиканти от съвременната поп музика, а на първо място е Моцарт, следван от Скарлати, Вивалди и други класици.

ямр mri глава мозък изследване музика скенер - 01И така благодарение на ЯМР се установява, че 30-секундните вълни се срещат значително по-често и съотвестват на биоритмите на нашия мозък. Затова и влиянието на музиката на тези композитори е велико.

Произведенията на Моцарт и Вивалди съдържат голямо количество звукове с високи честоти (3 000-8 000 Гц), които укрепват микроскопичните мускули на средното ухо и така подобряват слуха и речта.

На следващото видео ще видите анимирани изображения, заснети с ЯМР, които възстановяват в реално време работата на мозъка, когато е изложен на влияние на музиката:

Американските учени Гордън Шоу и колегата му от Калифорнийския университет Марк Боднер използвали сканиране на мозъка с ЯМР, за да получат картина на участъците, които реагират при прослушване на музика. Те установили, че се активизират центрове, възприемащи колебанията във въздуха и други, свързани със слуха и емоциите. Но само музиката на Моцарт предизвиквала активност във всички мозъчни центрове едновременно. Главният мозък буквално започвал да свети на снимките, направени с ЯМР.

Така благодарение на магнитно-резонансната технология човекът най-накрая открива, че музиката на Моцарт лекува и е буквално елексир във възстановителните периоди.
Тези нови факти „повличат крак“ и след това едно по едно се разкриват конкретните приложения на музиката и всичко благодарение на ЯМР. Оказва се, че музиката може да се ползва за:

  • Усвояване на езици;
  • Премахване на главоболие;
  • Профилактика на Алцхаймер;
  • Забавяне на деменцията.

Освен това ЯМР разкрива ползата от музиката относно работата на сърцето, за повишаване на жизнения тонус, за възстановяване на поразени участъци от мозъка, за стимулиране на нервн. с-ма, за ускоряване на регенерацията на клетките и в още много други процеси.

Впрочем интересно е да отбележим, че от всички музикални инструменти най-добре лекува цигулката, а най-слабо – китарата.

Още подобни и свързани публикации:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *