ЯМР в Хасково: Апарат, център, предимства, координати

Ядрено-магнитен резонанс в Хасково: Къде? Апарат, условия, записване.

Още в текста: ЯМР в МБАЛ – Хасково ♠ История на новия Център ♠ Кой ще ползва ЯМР и как се плаща ♠ Апаратът в Хасково ♠ Записване на час ♠ Адрес ♠

На 22 март 2017 година Хасково се сдоби с първата си уредба за магнитно-резонансна томография.

За областта с население от 246 хиляди души това е значима придобивка и огромно облекчение. Причината е, че до март 2017 година пациентите от тази част на страната трябваше да пътуват до най-близките центрове, оборудвани с такава техника, за да осъществят предписаното им високоспециализирано изследване.

Болните от Хасково се транспортираха до Кърджали, Стара Загора или Пловдив – трите най-близки варианта.

Директорът на многопрофилната болница в областния град – д-р Георги Гелов, много точно нарича в едно свое интервю случващото се като „медицински туризъм“. Тази практика е напът да спре, след като в МБАЛ Хасково се осъществява публично-частно партньорство.

На 22 март е официалното откриване и освещаване на новосъздаден Център за образна диагностика. Той е разкрит към хасковското многопрофилно заведение, но е поделение на известните „Русев“ – лаборатории.

МБАЛ Хасково започва да се подготвя за събитието още от края на 2016 година. Създава се специално помещение според изискванията за монтаж на ЯМР-апаратура, назначават се специалисти. В очакване са едновременно на магнитния томограф и на скенер, актуален модел. Идеята е в Центъра да работят четирима лекари, двама от които септифицирани за опериране с ЯМР. Д-р Гелов анонсира, че хасковските специалисти ще бъдат консултирани от техни колеги в Пловдив и София.

Уредбата пристига в средата на януари 2017 година. Тя е придружена от представители на производителя – фирмата Сименс, които се занимават с правилното транспортиране, разтоварване и разполагане в помещението. Уредбите от този вид имат изключителна маса. Специално Магнетом Есенца е с облекчено тегло на магнита – само 3.5 тона, но пак монтажът е голямо предизвикателство.

Монтирането и настройването на уредбата отнема малко над 2 месеца. В Центъра се подготвят, така че експлоатацията да стартира веднага след официалното прерязване на лентата. Центърът се сдобива с необходимият лиценз за работа.

ямр хасково ядрено-магнитен резонанс

Единствената уредба в Хасково е разположена в едноименната МБАЛ

ЯМР-уредбата в Хасково е на цена 2.5 млн лева, става ясно от анонсите, направени по-рано от болницата. Формата за осигуряване на скъпата апаратура се ползва на много места в страната. Това е публично-частно партньорство с частните лаборатории „Русев“.

Центърът в Хасково е осмата точка в страната, в която стъпват „Русев“- диагностичните центрове. До момента те са разкрили по два такива центъра в София и Пловдив, и по един в градовете Варна, Бургас и Плевен. „Русев“ предпочитат модела на Сименс – Магнетом Есенца. И с този вид апарати са оборудвани всичките им центрове в страната. Хасково не прави изключение. Доставеният в града ЯМР е от същата марка и със същата напрегнатост, както в другите градове – 1.5 Т.

За апарата ще разкажем по-долу.

МБАЛ – Хасково

Многопрофилната болница в Хасково има собствено отделение за извършването и предоставянето на образна диагностика. Преди март 2017 година то предлага единствено рентгенологични и компютър-томографски изследвания за своите пациенти. На отделението обаче се гледа като на важно звено в лечебна дейност. Неговите възможности ползват всички клинични отделения и затова се взема решение то да бъде оптимизирано. Намерението е постепенно да се повдигне качеството на

ямр хасково ядрено-магнитен резонанс

Това е апаратът, който ще ползва жителите на Хасково и областта

медицинското обслужване глобално в болницата.

Координати на отделението:
  • Ръководител: 038 – 606 820;
  • Скенер: 038 – 606 852;
  • Ендоскопски кабинет: 038 – 606 856;

С допълване на така описаните дейности с магнитно-резонансна томография, от болницата реализират намерението си за извършване на диагностика на по-друго ниво. Техниката е идеална за изследване на главния мозък, на редица вътрешни органи, ставите и целия опорно-двигателен апарат. От ръководството оповестяват намерението си да извършват онлайн консултации с водещи изтъкнати имена в образната диагностика, при това реализирани в реално време.

Кой ще ползва ЯМР и как ще се заплаща?

ямр хасково ядрено-магнитен резонанс

Екипът на отделението по образна диагностика в МБАЛ – Хасково

Според заявените от ръководството на МБАЛ – Хасково намерения, условията за ползване на уредбата за магнитно-резонансна томография ще бъдат следните: хоспитализираните пациенти на медицинското заведение ще се подлагат на високоспециализираното изследване безплатно. Друга група пациенти ще бъдат такива, които са се сдобили с направления (такъв документ се дава от съответните специалисти, които работят в доболничната помощ). При наличие на направление за ЯМР, провеждането на анализа се заплаща от здравно-осигурителната каса.

Условията, изискванията и правата на пациентите за получаване на подобни направления сме разяснили подробно ТУК:

Направление за ЯМР, как да го получим? Какво ни дава?

Трета група пациенти, които ще имат възможността да се изследват на уредбата в Хасково, са т. нар. „кешови“. На тях магнитното заснемане ще се извършва срещу заплащане по ценоразпис.

След пристигане на дългоочаквания ЯМР, от болницата възнамеряват като следваща стъпка да осигурят специализиран софтуер за дистанционни консултации и разчитане на образно-диагностичните резултати. Заявяват се нови намерения за други инвестиции в апаратура.

Апаратът в Хасково

Новооткритата високоспециализирана лаборатория за образна диагностика е оборудвана с уредба на Siemens за магнитно-резонансна томография от линията Magnetom, Essenza 1.5T. Освен нея там пристига и 32-срезов скенер Siemens Somatom Perspective. Това е рентгенова уредба за компютър-томографски изследвания.

Как изглежда моделът на Магнетом Есенца, вижте в следващото видео:

Сименс Магнетом Есенца

ямр хасково ядрено-магнитен резонанс

Магнетом Есенца

Магнитно-резонансният томограф Еssenza е една от най-удобните и универсални системи за такъв вид томография. Наричат я компромис, защото съчетава сравнително ниска цена с най-високо качество и достоверност на диагностичния резултат. Определението „ниска“ за цената не е подходящо. По-точно е да се определи, че Магнетом Есенца е един от най-малко скъпите уредби от семейството на Сименс.

Факторът цена е от значение за този тип уредби, които принципно са много скъпи. Причината е, че стойността на апаратурата се отразява директно и върху цената на едничните сканирания. Затова моделът Есенца е един от най-ползваните и предпочитани в България. Най-голямата верига диагностични лаборатории – тази на „Русев“, изцяло залага на този модел. С него са оборудвани всичките осем центъра в страната. Такова е и най-новото попълнение в Хасково.

Но какво може да предостави Магнетом Есенца?

В него са внедрени няколко технологии, които значително вдигат качеството. Сред тях са Tim – система, която обезпечава много ясни и детайлни изображения при висока скорост на сканиранията. Това са двете изисквания, които са важни, но трудно се примиряват едно с друго.

TIM-технологията предлага на лекарите всички стандартни клинични приложения. В групата се включват кардиология, неврология, ортопедия, млечна жлеза, онкология, ангиография. В допълнение е удобно да се приложи за цяло тяло и за нуждите на педиатрията.

Тази система обезпечава висока степен на точност в сравнение с другите съществуващи ЯМР-системи. Тя е много ценна, доколкото е подходяща за използване в пренаталната диагностика. Чрез нея лекарите успяват да засекат всякакви аномалии в плода още в ранните стадии на неговото развитие.

ямр хасково ядрено-магнитен резонанс

Местните медии запечатват транспортирането и трудното разтоварване на апаратурата

Другата технология е Dot – набор от настройващите се решения, която позволява да се задават индивидуални параметри. Това е от изключителна важност, защото чрез него се отчитат потребностите и особеностите на пациента.

Протоколите отчитат възрастта на пациента. Въведени са свръхбързи методи за сканиране. За болните, които ще прекарат в тръбата няколко десетки минути, този фактор е от първо значение. Знае се, че някои от тях – особено децата, трудно понасят клаустрофобичното изследване и дори понякога се налага анестезия.

Отделно Есенца има специална програма, която потиска „замърсяващи“ картината образи, получаващи се заради движението на пациента в тръбата на магнита. А това пък позволява да се изследва съвсем малки деца, които трудно се установяват неподвижни.

Магнетом Есенца е подходящ за изследване на всякакви органи.

Ограничение на теглото на пациента – 200 кг.

Подготовката на заключението от лекар по резултатите от направеното изследване стандартно се предоставя в рамките на 24 часа. В екстрени случаи е напълно постижимо да се даде и за няколко часа.

Когато се говори за Магнетом Есенца, специалистите с удоволствие подчертават, че той е снабден и с напредничава и определяна като уникална технология за нулево изпарение на хелий. Допълването на уредбата се прави веднъж на 10 години.

ямр хасково ядрено-магнитен резонанс

Кадър от превозването на уредбата – тя тежи 3.5 тона

Това, което директно засяга пациентите, е ултракъсият тунел на уредбата. Повечето тунели (отвори в магнита) поемат цялото тяло на изследвания, което създава дискомфортно усещане дори и при хората с идеално здрава психика. Но проблемът е решен при Есенца със скъсяване на този тунел до 145 см дължина.

Късият тунел, съчетан с облекчено тегло на магнида (само 3.5 тона) обеспечава гъвкавост и точност на ЯМР-диагностиката с възможност за паралелна видуализация и цял ред новаторски решения в сферата на технологиите. Не напразно търговците на медицинска апаратура ползват мотото: лекота в работата, удобство за пациента, икономичност за клиниката.

Моделът Есенца се явява доработка на друг модел на Сименс – Symphony. Ако се сравнят двете апаратури, то тук са усъвършенствани няколко елемента:

  1. Скорост на сканирането, благодарение на Tim технологията;
  2. Комфорт на изследването за пациентите, благодарение на свръхлеките бобини;
  3. Свръхкъс магнис за уредби от съответния клас (1.5 Т). Той приближава Есенца до комфортността на апаратите от открит тип на магнита и до качеството на изображенията, добивани при закрития тип;
  4. По-кратко време за изследване, благодарение на специалносто устройство на бобините.

Записване на час

На сайта на МБАЛ – Хасково още не е обявен специален телефон, предназначен изключително за запазване на часове за ЯМР-изследване. Но „Русев“-лаборатории дават за връзка номер 0886 – 909 629.

Адрес в Хасково на едноименната МБАЛ: бул. Съединение № 49

Още подобни и свързани публикации:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *