Раждане на бебе, заснето на живо с ЯМР (ВИЖТЕ ВИДЕОТО!)

ЯМР: Какво се случва в момента, щом бебето в утробата на майката се ориентира с чело към родовия канал и поеме по пътя навън?

24-годишна германка се съгласява да роди, поставена в уредба за ядрено-магнитна томография, за да може магнитните вълни да регистрират всяко движение на мускулите и тъканите, както нейните, така и на плода. Медиците се сдобиват с „поглед отвътре“ към процеса на раждане.

Впечатляващото събитие се случва в Катедрата по акушерство и гинекология на Университетската болница „Шарите“ в Берлин, Германия. Изследването е направено през 2010 година, а през 2011 година изследователския екип го представя на медицински форум в САЩ.

Раждането е заснето през ноември 2010 година, но в началото се публикуват само единични изображения от ЯМР. (Вижте и ТОВА: ЯМР видео: Как близнаци се бият и ритат в утробата на мама!)

Съчетани като видео снимките се качват и разпространяват чрез youtube доста по-късно. С времето раждането на живо придобива изключителна популярност в интернет, многократно се мултиплицира. Но всъщност източникът е един и същ – процесът, заснет в болницата на известния берлински медицински университет „Шарите“. Майката е на 24 години. Тя се е съгласила доброволно да допринесе за развитието на науката, предоставяйки непознат досега обект за заснемане чрез възможностите на ядр.-магнитното резонансно изследване.

За целта е използван томограф от отворен тип (виж на снимката). Всъщност раждане в конвенционална уредба от тунелен тип би било истинско чудо. Обичайната ширина на тунела е 70 см. Известно е, че твърде пълните хора с голяма обиколка на торса не успяват да бъдат изследвани в такива апарати. За тях, както и за пациентите, страдащи от клаустрофобия, са подходящи уредбите от отворен тип. В подобна е заснето и раждането. Освен обиколката на родилката, отвореният тип се налага и заради необходимостта от поле за движение на акуширащите лица.

Кадрите показват концентрирани 30 секунди от последната част от родовия процес. Регистрирано е съкращаването на матката, което изтласва детето по родовия канал. В края главичката на бебето оказва натиск върху влагалището и предизвиква още по-голямо разкритие, докато се покаже навън.

На видеото детето се движи по родовия канал само няколко секунди, в действителност дадената картина е „концентрирана“, за да се вижда по-отчетливо съкращаването на мускулатурата, което на практика извършва извеждането на детето навън.

Използваната технология на ЯМР на практика заснема случващото се в реално време, но след това съединяването на изображенията дава по-концентрирана картина на процеса. Получената информация е предназначена за изследвание, а не с научно-популярна цел. Все пак, като първи подобни снимки в света, те се смятат за революционно постижение, което оказва въздействие върху по-нататъшното развитие на медицината. Заслугата е на д-р Кристиан Бамберг и екип от „Шарите“.

С какво раждането на видео помага на науката?

Ядрено-магнитен резонанс

Клиниката в Германия, в която е заснето раждането

Познанията за механизма на раждането се основава на предположения и рентгенографски изследвания, извършени преди десетилетия, мотивира целта на екипа си д-р Бамберг. Механичните фактори, които влияят на процеса, представляват интерес за гинеколозите, но те много трудно се изследват. Намерението на германските медици е да опишат връзката между плода и таза и да документират механизма, по който плода се движи през родовия канал.
В резултат, специалистите научават защо 15% от жените претърпяват цезарово сечение вследствие на понижена подвижност на детето в родовия канал.

Заснетото на живо раждане помага да се установи как се случва освобождаването – то се осигурява от прогресивен натиск от страна на главичката на бебето и от осъществяването на контакт с ниската част на симфизис пубис. Двата процеса се извършват заедно – натиск и плъзгане надолу по канала.

Майката извършва раждането в 37 5/7 гестационна седмица. Тя е на 24 години с две бременности и два износени ембриона. За да се направи видео на раждането наживо, 24-годишната жената е прекарала 45 минути в апарата за магнитен резонанс. Тя е започнала раждането в друго помещение и когато наближава активната част, получава епидурална упойка и бива преместена в ЯМР – уредбата. Това става при настъпване на втория стадий от родовия процес, когато шийката на матката е напълно разкрита и на практика е започнала активната родова дейност.

Ядрено-магнитен резонанс

Традиционните уредби със закрит тунел са твърде тесни за бременни жени

По време на раждането са направени серия снимки с ЯМР, точно по време на преминаване на главата на плода през родовия канал.За период от 45 минути се извършват 7 предродилни изследвания и едно едно завършващо – след извеждане на бебето. Първоначално жената е заснета в легнало положение с протегнати и събрани крака, както се вижда при началните кадри на видеото. Във втория етап, когато започват напъните, краката на жената са раздалечени и подкрепени със специална подложка. В тази част са направени т.нар. “кинематографични“ ЯМР-снимки.

Заснемането приключва с появата на детето на светло. По този начин се предпазва слуха му, защото един от недостатъците на ЯМР-заснемането е високото ниво на шум, който произвежда магнитът по време на своята работа.

Майката пък е била защитена с протектори. Принципно, шумът в ЯМР не е увреждащ, но създава дискомфорт. Затова някои пациенти предпочитат да получат слушалки и да се наслаждават на музика, докато трае изследването, макар че шумът не се заглушава напълно.

Бебето

Ядрено-магнитен резонанс

Изображение на бебе в утробата на майка си, направено с ЯМР

Заснетото от ЯМР бебенце е момче, родено с тегло 2585 грама, доносено, здраво. Размерът му съответства на гестационната възраст.

Веднага след раждането майката отново е заснета – преди и след извеждането на плацентата. Цялата процедура продължава по-малко от 1 час.

Състоянието на жената е такова, че тя и бебето са изписани на втория ден след раждането. Преди това състоянието й е потвърдено от редица тестове, включително са проверени слухът на родилката и на новороденото, но те не са показали отклонения.

Интересното е, че по време на ЯМР-заснемането е следен и сърдечният ритъм на бебето.

Проведеното от германските специалисти изследване потвърждава, че ядр.-магн. изследване е безопасно за бременни, родилки и кърмещи жени, както и за малки деца. Въпреки че у нас тези състояния се считат за относителни противопоказания – тоест изследването се предприема само при категорични показания за него и при липса на алтернатива.

Заключение

Проучването показва за първи път как родов процес се анализира с помощта на ЯМР-технологията. Доказва се, че тя позволява реална оценка на състоянието на майката и плода и на тяхната анатомия.

Още подобни и свързани публикации:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *