ЯМР изследване на бебета – в утробата и преждевременно родени

Най-малкият ЯМР в света. Лекарите от британския град Шефилд са пионери в използването на компактен ядрено-магнитен скенер за образно изследване на мозъка на недоносените бебета.

Уредбата, с която е оборудвана Кралската болница Халамшир в графство Южен Йоркшир, е много рядка.

Освен нея е конструиран само още един такъв миниатюрен диагностичен уред, специално предназначен за новородени бебета (вижте видеото най-долу).

„Бебешкият“ ядрено-магн. резонанс е създаден специално за най-малките бебенца. Най-много се ползва за сканиране на мозъка на новородените. Проф. Пол Грифитс от Университета в Шефилд казва, че този апарат най-ясно показва структурата на мозъка и евентуалните аномалии.

Умаленият ядрено-магнит. резонанс е произведен от GE Healthcare, а Кралската болница се е сдобила с него чрез финансиране от Wellcome Trust.

Алис Роуз е родена преждевременно в 24-тата седмица (23-24 седмица се приемат за гранични относно способността за оцеляване на недоносените бебенца). Тя е тежала едва 1280 г и е имала два кръвоизлива в мозъка. Лекарите искат да разберат какво се случва в главичката й и защо мозъкът реагира с подобна аномалия.

Родителите на Алис Роуз – Шон и Рейчъл Уестбрук, споделят, че провеждането на образно изследване с ЯМР е било много успокояващо за тях. Родителите разбират, че лекарите са получили много по-ясен образ на процесите, които се случват в мозъка на бебето им. Семейство Уестбрук вярва, че чрез ЯМР е добита най-пълната информация за състоянието на дъщеря им.

Алис Роуз е едно от 40-те бебета, които са изследвани с умаления „бебешки“ модел на магнитен резонанс.

ЯМР ядрено-магнитен резонанс бебета бременност 01

Д-р Пол Грифитс

Обикновено за изследване на бебетата се използва ултразвук. Но изображението не показва всичко. Решението е ЯМР-скенерът, специално конструиран за новородени. Освен това уредбата е разположена точно до отделението за новородени, което позволява много лесно малките пациенти да бъдат откарани дотам.

Проф. Пол Грифитс обяснява защо ядрено-магнитното изследване е по-добро от ултразвука в случая с новородени бебета. Въобще ултразвукът е приложим за изследване на главичките на бебетата, само защото костите на черепа все още не са се затворили. Вълните преминават през така наречените фонтанели – отвори в черепа, покрити с меки тъкани. Самият ултразвуков апарат е евтин, удобен и лесно преносим уред. Има всички предпоставки този начин на изследване да бъде успешен. Но се оказва, че фонтанелите върху главичките на бебетата са така разположени, че някои части от мозъка не могат да бъдат изследвани.

ЯМР ядрено-магнитен резонанс бебета бременност 0123За разлика от ултразвука, ядрено-магнитният метод е в състояние да покаже всички части от мозъка, както и околните кости и тъкани. Самите изображения са много ясни и разбиаеми и лесно се разясняват пред родителите.

От диагностична гледна точка ЯМР има много голямо предимство – той е в състояние да покаже широк спектър от аномалии в мозъка и по-специално тези, които са били причинени в резултат от лошо кръвоснабдяване и съответно – от липсата на кислород.

След като ЯМР е по-добрият метод за изследване на бебета, то защо той не се прилага широко?

Причината е, че уредбите са монтирани в определени болнични заведения, а рискът от транспортиране на недоносено бебе се оценява като прекалено голям. Проф. Грифитс разказва подробно как стандартните уредби за ЯМР – поради изключителното си многотонно тегло, се монтират в приземните етажи на болниците и дори в мазетата, докато родилните отделения са на по-високи етажи или дори в напълно различни сгради. Това много често ознава пътуване на бебето до скенера и обратно и понякога – извеждането му навън на открито.

ЯМР ядрено-магнитен резонанс бебета бременност 01435На второ място, самият процес на обследване на болно недоносено бебе се смята за опасен. Затова медиците приемат, че при недоносените ползата от ЯМР е по-малка от създаващия се риск. Въпреки това проучването е нужно и например интензивното отделение на Детската болница Евелина в Лондон е оборудвано със стандартна по размер уредба за магн.-резонансно изследване.

За разлика от тях, Кралската болница в Шефилд вече може да се похвали с компактна бебешка уредба за ЯМР. Тя е с приблизителните размери на пералня и е разположена на метри от неонаталното интензивно отделение. Така специализираният персонал е на разположение в случай на проблеми и може да се отзове в рамките на минута.

Концепцията за конструирането на специален миниатюрен неонатален магнитен резонанс принадлежи на проф. Пол Грифитс и на колегата му проф. Мартин Пейли, също от Шефийлдския университет. Идеята се е зародила преди 10 години, но намира реализация едва сега. Създават се два прототипа на неонатални ЯМР. Единият е във Великобритания – Шефилд, а втори такъв отскоро се намира в САЩ, в Детската болница в Бостън. Интересното е, че въпреки миниатюрните им размери, и двата бебешки ЯМР са с максимално високата за клинична диагностика мощност от 3 Тесла. И двете уредби нямат лиценз за клинична употреба и се използват само на научни изследвания.

ЯМР ядрено-магнитен резонанс бебета бременност 01765Въпреки това проф. Грифитс планира следващо проучване на недоносени бебета, за да докаже несъмнено и окончателно, че ЯМР дава по-добра диагностика и че е абсолютно показан за работа с деца.

На този етап има много неизвестни. Една от тях е и цената на „бебешкия“ резонанс и дали той ще може да бъде по-евтин от обикновените уредби в обичаен размер, които по принцип са много скъпи уреди.

Но така или иначе необходимостта от вариант на ЯМР за деца и бебета има. Това го доказва опитът на Детската болница в Синсинати, където са преработили ЯМР ортопедичен скенер за възрастни в неонатален скенер за малки пациенти.

ЯМР за диагностициране по време на бременността

А това е предисторията на представеното по-горе изследване. Няколко години по-рано – през 2011 година, професорът по радиология от Университета в Шефилд Пол Грифитс се интересува от вътреутробно диагностициране на евентуални аномалии при децата.

Екип под ръкодството на проф. Грифитс провежда изследване върху ембрионалното развитие, което обхваща 16 отдела. Проучването е кохортно – аналитично-наблюдателно, и проспективно – започва преди появата на изучаваното заболяване.

ЯМР за уточняване на вродени аномалии в развитието на мозъка на плода

Изследователите от Великобритания препоръчват да се направи ядрено-магнитна диагностика, ако по-ранно изследване с помощта на ултразвук върху 20-седмичен плод е показало потенциална аномалия на мозъка. Проф.Грифитс споделя, че магнитният резонанс осигурява увереност за родителите, при които се е появил потенциален проблем в средата на бременността. „Ембрионалните аномалии на главния мозък се срещат примерно в 3 случая на всеки 1000 бременности“, посочва професорът.

В проучването са участвали 570 жени, при които ултразвуковото изследване в средата на бременността е показало вероятни аномалии в развитието на мозъка на плода. В срок от две седмици след първоначалното сканиране на бъдещите майки е проведено допълнително изследване с помощта на ЯМР. То е позволило да се повиши точността на диагностицирането, в резултат на което са поставени 93% правилни заключения. За сравнение, при провеждане на еднократния ултразвук точността на поставените диагнози се е оказала 68%.

Мениджърът на клиничните изследвания в Отдела за клинични изпитания и изследвания в Университета в Шефийлд Кара Муни предоставя за сравнение резонансни изображения на нормален главен мозък и на различни аномалии.

„Когато първоначално предложихме изследването, очаквахме увеличение на диагностичната точност с около 10%. Затова когато резултатите показаха подобрение с цели 25%, това беше без съмнение много повече, отколкото сме се надявали. Също така резултатите показаха много по-големи изменения в областта на консултирането и управлението от очакваните от нас в началото 5%“, посочва Муни.

Изследователите са набирали участнички в периода от юли 2011 до август 2014 година. Те ги разделили на групи според срока на бременността. Едната група жени били между 18 и 24 седмица от бременността си, а другата от 24-та седмица нагоре.

Лекари, които разчитат резултати от образна диагностика чрез магнит. резонанс и ултразвук, са ангажирани да оценят доколко са увелени в своите диагнози. Изследователите проследили освен това как резултатите от ЯМР са променили прогнозите и предписанията на медиците.

Резултатите

Изследването по технологията на ядр.-магнит. резонанс е предоставило допълнителна информация за аномалии в мозъка на бебето в утробата в половината от случаите (49%). От 783 изследвани жени, ЯМР е помогнал за по-точна диагностика в 387 случая. В друга част от пациентките ЯМР е потвърдил диагнозата, поставена в ултразвук, но в същото време е успял да покаже и допълнителна аномалия, която е останала невидима. Тази информация е позволила на лекарите да дадат на родителите много по-точна прогноза. На нейна база е съкратено двойно (с 55%) числото на случаите с „неизвестна“ прогноза и е увеличено количеството на бременностите с известна прогноза: «нормална» (135%), «благоприятна» (18 %) или «лоша» (56%).

Лекарите стигнали до съгласие, че допълнителното изследване чрез ядр.-магнит. резонанс е променило прогнозата на бременността в 1/5 от всички случаи (20%, при 157 бременни от общо 783 изследвани). В резултат, това е повлияло върху мерките, взети по време на бременността, в един от всеки 3 случая (34%, при 269 бременни от общо из 783 изследвани).

В 11% от случаите (при 84 бременни от общо 783 изследвани) след проведен ЯМР е препоръчано прекъсване на бременността, а при 15% от случаите (115 от 783) са проведени консултации с родителите.

С помощта на ЯМР лекарите са станали по-уверени в своята диагноза. Те са отбелязали, че се е появила „твърда“ увереност в 95% от случаите (при 544 жени от общо 570). За сравнение лекари са показали подобна „твърда“ увереност при 82% от случаите (465 жени от общо 570) в резултат от използването на ултразвуково изследване.

Освен това 95% от жените (257 на брой от общо 270) са казали, че отново ще направят ЯМР-изследване, ако и по време на бъдещата им бременност се покажат аномалии в развитието на мозъка на бебето. Около 80% от майките (227 от 277) са казали, че информацията от ЯМР- сканирането им е помогнала по-добре да разберат състоянието на тяхното бебенце.

Като цяло диагностичната точност е била подобрена с 23%. Само при два случая от всички 570 изследвани жени с помощта на ултразвук е била поставена правилна диагноста и неправилна – с помощта на ЯМР. Тези 2 случая представляват под 1%.

Тук следва да се подчертае, че допълнителното магнитно-резонансно изследване е било предприето само в случаите на открита чрез ултразвук аномалия. По тази причина в посочените по-горе резултати има толкова голям процент доказани аномалии в мозъка на изследваните бебета. Останалите случаи не са били включени в изследването.

„Точната диагностика на съществените аномалии в развитието на главния мозък има голямо терапевтично значение. Следователно е важно инструментите, използвани за пренатална диагностика, да бъдат преценявани възможно най-строго“, пише д-р Род Скот по повод оповестеното изследване. Род Скот е д-р по философия, професор и заместник-председател на отдела по неврологични науки в Университета във Върмонт, САЩ. Той казва, че това изследване решително поддържа мнението, че проведеният вътреутробно ядр.-магнит. резонанс се явява отлична техника и задължително трябва да бъде включен в клиничната практика възможно най-скоро.

По време на своето изследване, екипът на проф. Грифитс прави по-нататъшен анализ на резултатите от диагностиката. Така се стига до някои действително интересни изводи на базата на наблюдение на конкретни нарушения на главния мозък. Когато оповестява първоначалното проучване, Кара Муни анонсира, че втората част от заключенията ще бъдат публикувани в началото на 2017 година. Което вече е факт. Екипът от Шефийлд спазва своето обещание.

Какво следва?

Планът е на базата на всички публикувани резултати да бъдат направени по-нататъшни заключения, които касаят качеството на диагностиката и някои икономически аспекти на здравеопазването.

ЯМР ядрено-магнитен резонанс бебета бременност 01765Екипът от изследователи е заявил намерението си да проследи родените от наблюдаваните бременни деца докато достигнат 3-годишна възраст. „Това последващо изследване ще направи диагностичните ни данни още по-точни, защото ще включи и дългосрочно наблюдение“, подчертава Кара Муни. Тези оценки ще се използват, за да се разбере по-добре как откритите пренатално аномалии на главния мозък влияят върху бъдещото развитие на малчуганите.

Планира се работа и в още една посока – привличане на жени с нормални резултати от ултразвуковото изследване в средата на бременността. Чрез тях ще се проверят фалшиво-отрицателните резултати при двата вида образна диагностика или с други думи – процентът бременности, при които ултразвукът е пропуснал да засече налична аномалия в развитието на главния мозък.

Още подобни и свързани публикации:

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *