ЯМР видео: Вижте как близнаци се бият в утробата на майка си!

Какво показва едно супер интересно ЯМР видео изследване: Жестока битка се води не само за място под слънцето, но и за място под сърцето.

Вътреутробният живот на близнаците се оказва не така хармоничен, както сме си представяли.

Прецизната и всевиждаща технология на ЯМР (ядр.-магнитния резонанс) успя да улови битката между все още неродени бебета (вижте видеото по-долу!).

Снимките са много ясни и на тях се вижда как родни братя на около-20 седмична възраст нямат никакво желание да живеят в мир. Колкото и да е мечтала затова тяхната майка!

Ембрионите разполагат в арсенала си с мощни удари с ръце и крака – прави крошета и добре прецелени ритници, както и откровени борчески хватки. За щастие бебетата все още нямат зъби, иначе в никакъв случай нямаше да се разминат без кръвопролитие.

Причината за вътреутробната война е геополитическа. Ембрионите са принудени да се борят за пространство и за ресурси за своето оцеляване. Плацентата е само една и за двамата. Това е органът, който ги храни и им доставя кислород. Понякога в утробата се създават условия за явна конкуренция между ембрионите – за храна, за повече кислород и за по-изгодни и благоприятни жизнени условия. И в дадени ситуации едно от децата може да стане донор, а другото – реципиент. Но тогава страдат и двете деца, обясняват акушер-гинеколози. И животът им е застрашен.

Всъщност уникалното видео е плод от съединяване на серия снимки, направени с ядр.-магнитен резонанс от кинематографичен вид. То е дело от учени от Лондонския имперски колеж.

ЯМР видео близнаци

Можете да погледнете ЯМР-видеото с близнаците по-надолу

Те установяват, че близнаците започват да отвоюват свое лично пространство още в корема на мама. Изучавайки процеса на развитие на няколко плода в една утроба, те успяват да направят уникални кадри. На тях се вижда как едното дете рита другото, а то му отговаря. Но сериозно погледнато, вижда се, че и на двете деца им е твърде тясно и дискомфортно.

Битката за ресурси е причинена от споделянето на една плацента. Това се случва при еднояйчните близнаци, но не при всички. Една от три двойки еднояйчни близнаци разполагат с отделни плаценти, но при другите две трети положението е тежко и понякога води до война за оцеляване. Особено когато се развият синдром, назован „Т“ или трансфузионен.

Изследването, направено в Лондонския имперски колеж, всъщност е съвсем сериозно. То

Ядрено-магнитен резонанс

Проблемът възниква, когато близнаците са принудени да си поделят плацентата

проследява промените в развитието на мозъка, които могат да показват, че единият ембрион получава повече хранителни вещества, отколкото другият. Ситуацията е белег, че се развива трансфузионен синдром в резултат от споделяне на обща плацента между близнаците, при което единият зародиш изтегля по-голямо количество кръв, отколкото другият.

Така едното бебе остава малко, а другото наддава на тегло – както се забелязва кристално ясно и на видеото. Ще забележите, че „агресивният“ близнак е именно по-дребният, за когото не достигат ресурси. Пасивният, „нападан“ близнак, е по-едър и всъщност той употребява по-голяма част от подаваните от майката хранителни вещества.

Синдромът застрашава живота и на двата ембриона. Той се наблюдава в доста голям процен от еднояйчните бременности – от 5.45 % до 17.45 %.

В обичайния случай се установява с ултразвуково изследване, което трябва да се направи от 11 до 13 г.с. С напредване на бременността разграничаването става все по-трудно и тогава се назначава ДНК-тест. Тук идва на помощ ЯМР, който е в състояние да установи дисбаланс в изхранването на двата ембриона на всякакъв етап – дори и по-ранен.

Когато неравномерното ползване на хранителните ресурси от ембрионите се установи рано, лекарите могат да преценят дали децата се нуждаят от помощ – от лечение. А навременните мерки със сигурност ще спасят живота и на двата ембриона.

Д-р Мариса Тейлър-Кларк от Империъл Колидж Лондон обяснява и друг аспект:

„Ние използваме „кинематографичния“ ЯМР при синдрома на фетална трансфузия, не толкова за да го диагностицираме. Това на практика може да се направи и с ултразвук. По този начин ние по-скоро разглеждаме последиците от него.

Дисбалансът при притока на кръв създава различни проблеми. Например внезапното пренасочване на кръв от единия близнак към другия може да причини увреждане на мозъка, да доведе до инсулт или кръвоизлив в единия или и в двата мозъка на близнаците. Ядрено-магнитното изследване може да засече признаци на увреждане на мозъка много по-рано и в много по-големи подробности, отколкото може да направи това изследването с ултразвук“. Когато мозъчната травма е открита по-рано и е определена по-точно и в по-големи подробности, лечението се насочва по-прецизно.

Техниката, за която обяснява д-р Тейлър-Кларк, е изпробвана върху 24 двойки близнаци.

През „погледа“ на ядрено-магнитния резонанс животът изглежда по различен начин. Това, което може да бъде възприето като форма на общуване или фитнес между скучаещи в корема на мама момченца, всъщност се оказва борба за живот. Друго видео, събрало на едно място подобни изследвания с ЯМР от т.нар „кинематографичен“ вид, показва другата страна на живота или човекът отвътре. Определете го както ви харесва:

Какво е различието между „кинематографичното“ и обичайното магнитно-резонансно изследване? Обикновеният ЯМР прави снимки на тънки разрези от даден орган или зона от тялото. Така, когато тези снимки се съединят, се получава обемно изображение на органа/ зоната, а неговото съдържание е представено детайлно.

При „кинематографичното“ ЯМР се повтаря многократно едно и също изображение.

И когато се наложат едно до друго тези много на брой изображения, се получава „видео“ – промяна на състоянието на снимания обект в течение на времето.

Създава се илюзия за заснето движение, докато всъщност е изреждане на снимки на един и същ обект, в които той е променял своето положение. Но това е принципът и на киното, нали? Тук е реализирано посредством движението на водни молекули в магнитно поле.

Д-р Тейлър-Кларк пояснява пред Ройтерс, че много от клиповете, направени от утробата на майката, са компютърно реконструирани изображения. Докато предлаганото от Империъл колидж видео събира сурови образи. По показва абсолютно реална картина.

Техниката, демонстрирана от д-р Тейлър-Кларк, не се ползва рутинно за проследяване на бременност. Най-малкото една подобна визия към утробата може да бъде много стресираща за майката.

Още подобни и свързани публикации:

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “ЯМР видео: Вижте как близнаци се бият в утробата на майка си!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *