Ядрено-магнитен резонанс в София, къде: 20+ клиники, контакти и цени

Най-малко 20 лечебни и диагностични заведения в София са оборудвани с ядрено-магнитен резонанс и предлагат този вид изследване.

Апаратите са с различни параметри – повечето работят с напрежение на магнитното поле от 1.5 Тесла, но има и представители на „свръх“ класата: 3 Тесла.

Разликата между 1.5 и 3 Тесла апарати за ЯМР

Апаратите за ЯМР условно се разделят на три групи – ниско, средно и високополеви. Класификацията е взависимост от показателя напрежение на магнитното поле. Нискополевите апарати работят с до 0.5 Тесла, среднополевите – с от 0.5 до 1 Тесла, а високополевите – до 3 Тесла (според други класификация апаратите от 1 до 1.5 Тесла се определят като високополеви).

При напрежение на полето над 3 Тесла се говори за свръх високополеви. Те се използват само за научно-изследователска работа. Мерната единица за напрежение на магнитното поле е „Тесла“ и се съкращава Т или Тл.

В повечето съвременни клиники се работи с апарати с мощност от 1 и 1.5 Тесла. Според специалисти, използването на уредби с по-ниско поле няма смисъл, защото дават недостатъчно точни и достоверни резултати.

Общоизвестна сред диагностиците формула е „по-високо напрежение на полето – по-точни резултати“. Златният стандарт за провеждане на диагностика е с мощност на полето, създавано от магнита, от 1.5 до 3 Тесла.

В някои случаи се използват нискополеви апарати, защото са по-евтини. При мощност под 1 Тесла те се прилагат в качеството на предварителна диагностика.

Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТ

Разлика между компютърна и магнитно-резонансна томография

Например с тях се определя наличието на тумор, но не и неговите граници. Повторната диагностика в случай на недостатъчни данни се изпълнява с по-висока мощност на полето – до 3 Тесла. Все по-често пациентите предпочитат веднага да се изследват с добър апарат, за да не се налагат евентуално две изследвания.

Високополеви апарат за ЯМР има в Университетската болница „Александровска“ и Сити Клиник.

Университетска болница Александровска: ЯМР 3 Тесла

Клиниката, специализирана за диагностициране чрез образи, е най-старото рентгеново отделение у нас. Болницата купува рентген броени години, след като са открити рентгеновите лъчи. Днес оборудването обхваща скенери, мамограф, ултразвукови апарати и други, включително апаратура за магнитно – резонансна диагностика. Клиниката е база за обучение на лекари –специализанти от Медицинския университет.

Апарат

В края на октомври 2015 година Университетската болница се оборудва с уредба за магнитен резонанс, определящ се като представител на най-новото поколение – с напрегнатост на полето от 3 Тесла. Той е доставен по проект за ранно откриване на ракови патологии. Така Александровска става първата държавна болница в София, която се сдобива с техника от посочения клас. Резонансите с мощност 3 Тесла в настоящия момент са възможно най-високият клас апарати, използвани с диагностични цели в медицинската практика в цял свят. Разликата е, че те доставят възможно най-качествени изображения, при това на всички видове органи и системи.

Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТТакива прецизни апарати са от изключителна ценност за проузване на ЦНС, на скелета и мускулите. Специално при изследване на тези части от човешкото тяло, качествата на апарата в Александровска дава в пъти по-добри резултати от широко използваните уредби. Апарати с 3 Т „виждат“ ясно промените, дължащи се на мозъчно-съдова болест, вродени заболявания, новообразувания. Много са добри относно изследване на стави и костна система, особено гръбначен стълб. Апаратурата специално се развива в тази посока, защото поначало магнитно-резонансния метод е по-слаб по отношение на костна система и въобще плътни тъкани.

Друго съществено преимущество на томографа, който от година работи в Александровска, е неговата по-голяма от обичайната ширина на мястото, в което се помества пациентът. Известно е, че тесните тунели на магнитните резонанси провокират клаустрофобия и дори има определен клас пациенти като децата, които се упояват за изследването. При апарата с мощност 3 Тесла отворът е по-широк от обикновените, а по-високата мощност скъсява времето за изследване и така самото проучване е много кратко, следователно и престоят на пациента в тясното пространство.

Клиниката в УМБАЛ “Алекандровска“ обслужва хоспитализираните в болницата, пациенти с направления и амбулаторни – срещу заплащане, като цените са конкурентни, както подчертават от болницата.

Цена

Разработен е подробен ценоразпис с 33 позиции, които описват всички видове изследвания, които се правят по метода на магнитно-резонансната томография. Цените започват от 350 лв (например за изследване на главния мозък, малкия таз, лицеви кости и определени стави, един сегмент Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТпрешлени, всичко това – без контрастно вещество). Максималната цена е 950 лв за цял гръбначен стълб с използването на контрастно вещество.

Сити Клиник: ЯМР 3 Тесла

Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТСърдечно-съдов център City Clinic е създаден в 2012-та година и претендира, че към момента е най-модерното здравно заведение в България с международна акредитация. Амбицията е комбиниране на високотехнологична апаратура от последно поколение с водещи лечебни практики. В съгласие с тази идея болницата е оборудвана с модерен ЯМР, който регистрира в подробности функционалността на органите. Апаратът в City Clinic е 3 Тесла.

3Т ЯМР дава детайлна информация за състоянието на мозък, вътрешни органи, гръбначен стълб, кръвоносни съдове, мускули и стави. Такъв апарат е способен да осигури ранно установяване на изменения и травми, което дава възможност терапията да стартира отрано.

В City Clinic се предлага изследване по магнитно-резонансната технология на:
 • корем, гръден кош, малък таз;
 • на глава и шия;
 • на скелетна и мускулна система;
 • на гръбначен стълб.

Освен това се прилага магнитно-резонансна ангиография на кръвоносни съдове, чрез която се откриват сърдечни патологии, инсулт и изменения на кръвоносните съдове. Апаратът дава детайлни изображения на съдовете. Изследването може да се проведе без контрастно вещество или с прилагането на негова специална форма, която осигурява по-ясни изображения.

От Клиниката претендират, че разполагат с единствения по рода си дигитален апарат в Югоизточна Европа. Освен високата разделителна способност, негово предимство е широкото пространство, с което разполага изследваният. Мястото е с ширина от 70 см., което създава комфорт и намалява риска от възникване на клаустрофобични усещания.

Как се записва часЯдрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТ

Консултации, прегледи и изследвания в City Clinic се провеждат с предварително получен час за прием. Такъв се запазва на регистратурата или по телефона на номер 0700 13127. От клиниката информират, че регистраторите съдействат по въпроси относно показания и противопоказания за съответното образно изследване, както и за консултация със съответния лекар специалист.

Резултати

Резултатите от изследването се предоставят от 4 до 48 часа след провеждането му. По желание на пациенти се изпращат на електронна поща.

Цена

Клиниката работи по утвърден ценоразпис, информация за който се предоставя на регистратурата.

Местоположение
 • Околовръстен път №127
 • За въпроси: Отделение по образна диагностика, тел.02 903 8014

Диагностичен център Спектър: ЯМР от открит тип

Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТ

Hitachi Aperto Lucent открит тип

Апаратите за ядреномагнитна томография се делят на закрит (тунелен) и открит тип. Доскоро от открит тип са конструирани само нискополеви апарати, но днес вече активно се използват и такива с високо поле от 1 Тесла и повече. Появяват се и други конструкции на апарати, в които пациентът застава прав или седнал. Разнообразието на видовете апарати позволяват по-широко да се използва методът за определяне на изменения и нарушения при различни патологични състояния.

Диагностичен център Спектър е доставил апарат от отворен тип, марка Hitachi от серията Aperto Lucent. Според описанието, той е най-новата и мощна отворена уредба за магнитно-резонансно изследване в света.

Апаратът от отворен тип е разработен заради множеството пациенти, преживяващи неприятни минути в тунела на обичайния вид. Една част от хората имат страх от тесни пространства – клаустрофобия, а други са с наднормени килограми. Моделът на Hitachi е с едноколонна конструкция, което предлага рядък комфорт за изследвания.

Според спецификацията на уреда, той работи с вертикално магнитно поле от 0.4 Тесла, но принципът на действие го изравнява с качествата и диагностичните възможности на уредите от висок клас – 1.5 Тесла.

Апаратът в „Спектър“ е произведен 2012 година. От заведението претендират, че само при тях уредът е поставен в така наречения фарадеев кафез, който елиминира смущенията отвън и подобрява качеството на образите.

В „Спектър“ се извършва диагностика на нервна с-ма, гръбн.стълб, мозък, меки тъкани, скелет, стави и мускули, сърдечно-съдова с-ма, малък таз, гърди и мастна тъкан и други. Апаратът е подходящ при травми, костни изменения, проблеми със сухожилия, за откриване на инсулти, тумори и сърдечни изменения.

Изследването отнема средно от 15 до 45 минути взависимост от контретната задача. При изследване на деца има възможност родители или придружители да присъстват в залата и дори да осъществяват директен контакт в малкия пациент. С това просто и приятно решение в много случаи се избягва натоварващата анестезия.

Цена на изследването (с ДДС)
 • Изследване без контрастно вещество – 270 лв.
 • Изследване с контрастно вещество от 0,1 ммол/кг – 400 лв.
 • С контрастно вещество от 0,2 ммол/кг – 420 лв.
 • С контрастно вещество на пациента – 290 лв.

ВМА: ЯМР 1 Тесла

Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТ

Siemens Magnetom Harmony

Във ВМА е обособена клиника за компютърна и МР томография с две отделения – по КТ и по МРТ. Второто е оборудвано с един апарат марка Siemens от 2000-та година – Magnetom Harmony. Работи с напрежение на полето, създавано от магнита, със стойност 1 Тесла. В комбинация с два скенера в клиниката се провеждат на практика всякакви по вид диагностични процедури (тъканни травми, на кръстни връзки, кисти и много други) и редица специфични като магнитно-резонансна ангиография и мамография.

Чрез PACS система изображенията се обработват и архивират. Практикува се и електронен трансфер на данните. Ръководител на клитиката е доц.д-р Андрей Иванов.

Контакти
Цена според видове изследвания:
Изследвана област Цена без контрастно вещество Цена с контрастно вещество
Глава 300 лв 320 лв
шия 300 лв 320 лв
торакс 300 лв 320 лв
абдомен 300 лв 360 лв
таз 300 лв 320 лв
гръбначен стълб 300 лв 320 лв
мускули и скелетна система 300 лв 320 лв
Ангиография 300 лв 320 лв
Анестезия за провеждане на изследването За деца – 190 лв За възрастни – 109 лв

Болница „Токуда“: ЯМР 1.5 Тесла

Образната диагностика в болницата е обособена в самостоятелна клиника, подкрепена със съвременна апаратура, сред които магнитен резонанс с 1.5 Тесла.

Клиниката разполага със специалисти – образни диагностици и прилага европейски стандарти и иновативни техники на изследване. Това е база за интерпретиране на всяко проведено изследване от диагностик, като резултатите се коментират с пациента. Афишираната цел е в болницата не само да се проведе изследване, но и да се получи резултат с консултация.

Резултатите се обработват, архивират и предоставят чрез системата PACS, която позволява да се сравняват предходни изследвания с новопроведеното. Образите се пренасят дистанционно за консултация и с други специалисти.

Записване на преглед
 • Изследванията се правят в предварително определен час, който се записва на тел. 02403 4920 или 02403 4000 и на регистратурата.
 • Резултатите се предоставят в рамките на 2 до 24 часа според спецификата на конкретното изследване, като те се изпращат и на адрес.
 • Адрес: кв.Лозенец, бул.„Никола Й. Вапцаров“ №51 Б, градски транспорт: линии №120 и 88, маршрутка №32.
Отзиви
 • Иван: Обикновено с направление се чака към 2-3 седмици. Информирайте се по телефона за часове, като уточните дали е с направление или платено. Ако часовете с направление са раздадени, питайте кога излиза разписанието за следващия месец. В „Токуда“ графиците са месец за месец. Обадете се в деня, когато излиза графикът, за да имате шанс. После един ден преди часа потвърдете по телефона.
  Разчитането ми го дадоха 24 часа по-късно.
 • Мена: Много хвалят тази болница заради човечното и професионално отношение.
 • Каприс: Внимателни и много учтиви са. Дадоха ми изследването на диск. Доколкото знам, ЯМР е по-точен, но пък компютърния томограф в Токуда е последен писък на технологиите и дава добри резултати. Предпочетох „Токуда“ защото е добра техниката.
 • Лиленцето: Първото впечатление беше за чиста и приятна болница, доколкото може да е приятна въобще болница, но изглежда европейска. Бяха много внимателни, обърнаха ми повече от достатъчно внимание. Определено болницата е с нова апаратура и е чисто и приятно.
 • Попо-роро: В „Токуда“ правят разчитане Т1 за аксонална дегенерация при множествена склероза. Въобще не знаех, че се прави у нас. Питах по телефона и ми казаха: Да, правим, запазете час. Трябват само имена, ЕГН и телефон.

Пирогов: ЯМР 1.5 Тесла

Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТПирогов се гордее с водещата си роля в развитието на образната диагностика в България. Днес те залагат на съвременното оборудване и прецизен кадрови подбор. По отношение на магнитно-резонансата томография отделението е оборудвано с апарат на Siеmens с мощност 1.5 Тесла. Според болницата, той позволява получаването на образи с достатъчно високо качество за уточняване и прецизиране на диагнозата. Освен това по време на едно изследване се обхваща по-голям обем. Апаратът е от 2012 – Magnetom Avanto, който през годината на доставка е първият от толкова висок клас у нас.

Предимствата на Magnetom Avanto са:
 1. технология, отваряща възможности за проучването на абсолютно всеки орган и зона от тялото;
 2. добро качество на образите;
 3. бързина на получаване на образите – с до 50% по-кратко от други, по-нисък клас апарати. Необходими са около 20 минути за провеждане на проучване на цялото тяло. Подобна диагностика е необходима при издирване на тумори и лезии и тяхното разпространение. Същата е продължителността на ангиографията, провеждана на дадени зони или на цяло тяло, долни крайници, гръбн. стълб, гръбн. мозък.

Болницата работи с направления от Здравната каса.

Цена

За пациенти без направление – 290 лв за пълно изследване.

Записване на телефони 02915 4304; 02951 5461 и 088 204 3433.

Мнения
 • Снежа – 63: Привихме ЯМР на детето в Пирогов. Техният апарат е с по-добри параметри от този на Медицинска академия. Не запомних името на анестезиолога, но беше много компетентен. Упойката е само за времето на изследването. Само трябва да се знаят точните килограми на детето.
 • Pavyan: Препоръчвам резонанса в „Пирогов“ като най-съвременен. Работят и по Здравната каса. Обаче и в двата случая се плащаше контраста. И препоръчвам д-р Антонова.
 • С.Банков: Много съм доволен от Токуда и от Пирогов, голямо удоволствие беше.
 • Сисито: В Пирогов си правих снимка на гръбнака. Те го делят на три части – три пъти се плаща. На мен ми излезе 670 лв.
 • Шони: Имах сведения, че като модел апаратът в Пирогов бил доста нов. Изследването се получи наистина добре.

Софиямед: ЯМР 1.5 Тесла

Образната диагностика е ситуирана в диагностично-консултативния център към Университетската болница „Софиямед“.

Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТ

Siemens MAGNETOM Aera

Разполага с ЯМР от последно поколение. Той е на фирмата Siemens от линията „MAGNETOM Aera“. Той е доставен през май, 2014 година, едва два месеца след началото на дистрибуцията на този модел.

Максималната мощност на полето е 1.5 Тесла. Предимство на уредбата е така наречената технология Tim 4G, която повишава качеството на образа. Други модерни системи намаляват времето на изследване с до 50% в сравнение с по-ниския клас апарати. Така капацитетът на „MAGNETOM Aera“ се определя на 40 пациенти на ден срещу 25 души при по-ниския клас.

Добра образна диагностика се осигурява при по-специфичната зона на изследване ставен хрущял, като измененията в него се улавят в най-ранен стадий, при който други апарати не отчитат изменение.

Допълнително подобрение на апарата е така наречената метаболитна карта. Тя представлява софтуер, който осигурява функционална диагностика на туморни заболявания, като измененията се проследяват дори на клетъчно ниво.

Апаратът „MAGNETOM Aera“ умее да изобразява триизмерно нервите в мозъка, което е в помощ за неврохирургични интервенции. Друг софтуер диагностицира промени в черния дроб.

Основни области на изследване:
 • главен мозък;

  Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТ

  Siemens MAGNETOM Aera

 • главен мозък + шиен гръбнак (изследване за Множествена склероза);
 • органи и структури в шията;
 • медиастинум;
 • корем;
 • ентероклиза;
 • малък таз;
 • стави и кости;
 • гръбначен стълб. Той се разделя на три отдела, като изследване се провежда на един или два отдела, или на целия стълб.
Цена

Изследванията в ДКЦ Софиямед се извършва по установен ценоразпис, информация за който се предоставя на регистратурата.

Телефон за получаване на час: 0700 31 051 в раб.време и 0700 89 089 национален телефон.

УМБАЛ „Св.Иван Рилски“: ЯМР 1.5 Тесла с тънък тунел

Отделението по образна диагн. е открито през 2009-та и се счита за специализирано по невро-рентгенология – единственото по този показател у нас. По отношение на магнитно-резонансната томография, то е подкрепено с GE Signa HDx с мощност 1.5 Тесла.

Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТ

GE Signa HDx

Особеното на модела GE Signa HDx е късият тунел. Той е представител на така конструирани системи, при които магнитът не обхваща изцяло пациента. Това създава високо ниво на комфрот и максимално намаляване на напрежението у пациента, като също така намалява случаите, в които се налага анестезия.

Апаратът е подходящ за неврологични, кардиологични, ангиологични, абдоминални и ортопедични изследвания, а също така и диагностика на цялото тяло. Програмата Signa Continuum позволява с лекота да се модернизира оборудването с течение на времето.

Високата степен на разширение и високото съотношение между сигнал и шум отварят възможности за извличане на достоверни данни от клиничната диагностика.

Независимата разкачаща се маса за пациенти има механизъм за бързо присъединяване и отделяне от апарата. Това дава възможност пациентът да се подготви извън кабинета, както и да се евакуира пациент при екстрена ситуация за около 30 секунди.

Компактният свръхпроводящ магнит обезпечава превъзходна еднородност на магнитното поле, което предполага прекрасно качество на изображението за различни методики на сканиране на цялото тяло. Възможностите на Signa HDx 1.5T за разширение благодарение на уникалната технология HD създават условия за висока разделителна способност. Тази технология обезпечава великолепно разширение, което повишава точността на диагностиката за всички пациенти.

Мощна платформа за обемна реконструкция и инструменталните средства за визуализация на триизмерни данни позволява реконструкцията на до 1 000 изображения в секунда, създавайки томограма на практика в режим реално време.Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТ

В „Св.Иван Рилски“ за първи път са въведени МР спектроскопия (създаване на метаболитна карта на главния мозък за ранно установяване на тумори и възпаления), функционален резонанс (за функционални зони в мозъка, което е част от подготовката за неврохирургични интервенции), трактография (изобразяване на мозъчните пътища).

Наличието на 3D секвенции позволява диагностика на множествена склероза и по-добри образи на коремна кухина.
Отделението се специализира в изследване на мускулно-скелетна с-ма с висока резолюция и най-ранна оценка на състоянието на ставите и хрущялите.

Педиатричните изследвания се извършват с анестезия при необходимост.

Записване на час на телефон 02 952 2780

Цени

Цените за МРТ с използване на контрастно вещество са в границите от 350 лв за главен мозък, 1 брой става и 1 отдел на гръбначния стълб до 950 лв за цял гръбначен стълб.

Пълният ценоразпис е публикуван тук: http://www.rilski.com/user_pic/files/cenorazpis_umbal_rilski.pdf

УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ: ЯМР 1.5 Тесла

Ядрено-магнитен резонанс, ЯМР, МРТ

General Electric

Секторът по томография и инвазивни методи е оборудван с магнитно-резонансен апарат марка General Electric с мощност от 1.5 Тесла. Когато бива закупен, от болницата коментират, че новото оборудване ще запълни една празнота в диагностиката и ще повиши качеството и обема на работа, превръщайки „Царица Йоанна“ в съвременен европейски център.

Апаратът на производителя GE Healthcare разширява диагностичните възможности на нервната с-ма, опорно-двигателн. апарат, на мускулната система и други зони от човешкото тяло. Томографът се ползва за всички видове пациенти – хоспитализирани, с направления и платени.

Мощността от 1.5 Тесла дава висококачествени и изключително точни изображения.

Високоефективните магнитно-резонансни томографи на компанията GE Healthcare обезпечават високо разширение и широк спектър на приложения. Цел на новите технологични решения е да се развиват технологиите и да се увеличава комфортът на пациента.

Часове се записват на телефон 02 943 2400

Цена

Цената е 250 лв за изследване на една анатомична област без контрастно вещество и 75 лв за анестезия на амбулаторни пациенти. Целият ценоразпис е публикуван тук: http://www.isul.eu/za_pac_ceni.htm

МБАЛ “Доверие”: ЯМР 1.5 Тесла

В сградата на болницата през лятото на 2010 година открива свой център Афидеа Диагностикс – един от големите оператори на медицински услуги в Европа. Той бива оборудван с последно поколение уредба за магнитен резонанс. Апаратът е производство на General Electric с мощност на магнитн. поле от 1.5 Тесла, окомплектован с модерни версии на софтуер, позволяващи високо качество на образите. Медицинският персонал влиза в тясно сътрудничество със структурите на „Доверие“ и така в пациентите на болницата получават услугата.

„Доверие“ и Афидеа работят с НЗОК.

Телефон за запазване на час: 02 873 3944 и 0884 350 571.

Адрес: ж.к. Овча Купел – 2

Университетска болница „Лозенец“: ЯМР 1.5 Тесла

Диагностично-консултативният блок на УБ „Лозенец“. Уредбата за магнитен резонанс работи с напрежение 1.5 Тесла за получаването на качествени образи. Изследванията се провежда от опитни и добре обучени специалисти. Обстановката е максимално комфортна и уюта, а изследвания се извършват в съкратени срокове.

Телефон на приемната: 02 960 7681, 02 960 7682.

Мнения
 • Калинка Миленкова: През януари си правих резонанс в „Лозенец“. Беше с направление, записаха ми час по телефона, чаках към 2 седмици. Изготвянето на заключението отне около час. Беше доста обстойно.
 • Павлина Тенчева: Разчитането ми го дадоха след 24 часа. Техниката действително е доста добра. Доколкото научих, малко апарати съперничат на този.
Още подобни и свързани публикации:
Ядрено-магнитен резонанс в София, къде: 20+ клиники, контакти и цени
3.6 (72%) 5 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Ядрено-магнитен резонанс в София, къде: 20+ клиники, контакти и цени

 1. Zdraveite !
  Molj vi ovedomete me ,koi e MRI s nai mnogo tesli v Bulgaria ? Kakav e MRi vav Pirogov,v bolnicha Ïvan Rilski „?Koi e nai-dobrij Mri v Bulgaria i kade ? Stava vapros za MRI na glava… Koi e nai-dobrij MRI v Bulgaria,i kade ? Stava vapros za MRI na glava…
  Blagodarj vi ot sarche !
  Radost

 2. Защо лекарите не дават направление за ЯМР при дискови хернии, Радикулопатия, коксартроза букет. Заради силните болки шест месеца трябваше аз да си плащам. Лекуват по метода проба грешка, а за точна диагностика, а с ЯМР не ,, знаят,,

 3. Лекарите, които трябва да препоръчват ямр обикновено не знаят какво се вижда, да това не е майтап. Разчитането също се оказва тъмна Индия за някои докторчета. Изобщо, ако не влезеш при тях с грип или със забита в гърба Брадва не чакай точна диагноза.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *