Ядрено-магнитен резонанс в Бургас: Цени, техника. Къде се прави

Ядрено-магнитен резонанс в Бургас. Представяме местната УМБАЛ, известните „Русев“ – лаборатории, както и МБАЛ в „Меден рудник“

Допреди 4 години в морския град има само един апарат за ядр.-магн. изследване, разположен на територията на местната многопрофилна болница, без да е нейна собственост.

В местни сайтове са запазени шеги и критики към остарялата техника, точно преди да дойде новото попълнение.

То представлява три апаратури за ядр.-магн. томография, и трите с 1.5 Тесла мощност на магнитното поле. Два от тях са модели на Siemens, а третият – на General Electric (GE).

В Бургас уредите за ядр.-магн. изследване се намират в две многопрофилни заведения – „Бургас“ и „Черноморска“, и в звено на лаборатории „Русев“, разположено в помещения на ДКЦ II.

УМБАЛ Бургас

В началото на декември 2016 година многопрофилната болница „Бургас“ получи статут на университетска. В нея се работи по 214 клинични пътеки. Обособено за образна диагностика отделение периодично се преоборудва с по-нова техника.

То се третира като водещ диагностичен център за югоизточната част на страната. Запълнена е цялата гама от апаратни изследвания – от класическата рентгенография през дигитални ехографи, радиоскопия, комп.томография и от 2014 година – ядр.-магнагнитен р-нанс. В годината на доставката му това е най-модерната уредба от този тип в морския град.

Отделението афишира отличната подготовка на своите специалисти в областта на образната диагностика – спешна, педиатрична и конвенционална.

Целта е постоянно внедряване на иновативни техники.

Апаратът

Бургаската болница се включва в европейски проект за осъществяване на ранно диагностициране на онкологични случаи, по която и други здравни заведения у нас успяват да се сдобият с ядр.-магн. р-нанс. Причината е, че този тип изследване е много подходящо за засичане на ракови изменения и

Ядрено-магнитен резонанс Бургас ЯМР Ядрено-магнитен резонанс Плевен

Снимка от края на 2013 г. запечатва момента на пристигането на уредбата. Превозът и инсталирането на такова многотонното съоръжение винаги е голямо изпитание

очертаване на неговото разпространение. Така в Бургас пристига апарат на General Electric с 1.5 Тесла напрегнатост на магнитното поле. Както сме отбелязвали, подобна мощност към днешния момент вече не е максималната за клиничната практика, но е „тавана“ на класа на високополевите резонанси. Уредбата произвежда качествени изображения с висока разделителна способност, които подпомагат диагностицирането и на най-тежки и заплетени случаи.

През 2014, когато е закупена, уредбата на General Electric е последно поколение, дистрибутирано на пазара, вече оборудвано с вече задължителната система за обработване, архивиране и препращани на изображения PACS, чрез която се правят сравнителни оценки и външни консултации.

Апаратът е снабден с протокол за проучване на млечна жлеза, като специалистите казват, че той създава предпоставка за 100% точност на диагнозата. С иновативния метод новообразуванията в гърдите се откриват рано, което позволява жените да запазят бюста си, а да бъде премахната само раковата тъкан.

Друга специална функция е изследването на ставите на колената и рамото.

Апаратът има функцията за бързо разкачане и скачане на масата за пациента, което е в помощ на неподвижните или трудно подвижните пациенти на легло.

ЯМР се използва за образни проучвания на глава, гръбн.мозък, нервната с-ма, малкия таз и коремната област, мускулите и ставите – на практика цялото тяло. Изявява патологични изменения в тъканите.

Ядрено-магнитен резонанс Бургас ЯМР Ядрено-магнитен резонанс Плевен

Снимка от презентацията на уредбата пред медиите, 2014 г.

В началото, при инсталиране на уредбата, изследването се провежда безплатно на хоспитализирани в здравното заведение пациенти, срещу заплащане и на осигуряващи се в някои от частните здр. фондове. Цената е била 280 лв без контрастно вещество.Часове са се записвали по телефона. Тогава са обслужвани пациенти от областта, включително от Сливен и Ямбол.

В момента сайтът на УМБАЛ съобщава, че изследвания на магнитен резонанс се предлагат срещу свободно заплащане от 280лв. Подробности за ползване на апарата се получават на тел. 0879 357660

Уредбата за магн. резонанс е монтиран в Хирургичния корпус на болницата.

Медико-диагностични лаборат. „Русев“

Веригата лаборатории, разположени в различни областни градове, от години работи и в Бургас. В настоящия момент „Русен“ се помещава на територията на ДКЦ II, преди това известно като III-та поликлиника.
Лаборатории „Русев“ в Бургас са оборудвани с актуалния в момента модел Magnetom Essenza на известния производител Siemens. Той работи с 1.5 Тесла напрегнатост на полето, което определя чудесното качество и високата контрастност на направените изображения.

Моделът Essenza става известен с късия си тунел, който не поема цяло човешко тяло. Дължината му е едва 145 см, което се компенсира от подвижна поставка за пациента. Скъсяването на тунела намалява обема на необходимия магнит и олекотява цялостната конструкция, която при магнитните резонанси се изразява в тонове.

Ядрено-магнитен резонанс Бургас ЯМР Ядрено-магнитен резонанс Плевен

Начин на сканиране на Magnetom Essenza

Но това, което е от полза за болния, е създаването на по-открито пространство, в което да не се чувства изцяло затворен. Както сме споменавали, децата и някои определени категории възрастни пациенти не издържат да престояват няколко десетки минути в тясно затворено пространство. Това оплакване е дотолкова сериозно, че се предприема пълна анестезия при наличието на дискомфорт и непоносимост. Затова конструкторите търсят нови и нови възможности да отварят и облекчават конструкцията, без това да се отразява на мощността на магн. поле.

Magnetom Essenza е идеален апарат за изследване на всички анатомични зони по тялото. Подробно за техническите му характеристики и диагностични възможности може да прочетете тук: (линк към варненската за Magnetom Essenza).

  • Адрес: бул.„Демокрация“ №94, ет.1
  • Телефони: 056 866 452 и 088 792 95 39

МБАЛ „ЧЕРНОМОРСКА“ (в кв.Меден рудник)

Многопрофилната болница в бург. комплекс „Меден рудник“ е сравнително ново здравно заведение, което е разгънато на територия от 9 дка. Представлява две сгради – болница и медицински център, свързани помежду си с топла връзка. Това е най-младата болница в морския град, която стартира в 18 отделения, 3 родилни и 12 операционни зали, нова висококачествена апаратура, модерна система за стерилизация, линейки и други.

Едно от отделенията на болницата е за образна диагностика, под ръководството на д-р Сергей Недялков.

Апаратът

Уредбата за ядр.-магн. изследване, закупена за най-новата болница в морския град Бургас, също е модела Magnetom Essenza на Siemens със скъсена тръба на магнита от 145 см.

Повече за апарата може да прочетете по-горе и най-подробно – в статията ни ТУК!

  • Адрес: „Меден Рудник“ , Зона А
  • Телефон на регистратурата: 056 70 76 06
Още подобни и свързани публикации:

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Ядрено-магнитен резонанс в Бургас: Цени, техника. Къде се прави

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *