Ядрено-магнитен резонанс в Бургас: Цени, техника. Къде се прави

Ядрено-магнитен резонанс в Бургас. Представяме местната УМБАЛ, известните „Русев“ – лаборатории, както и МБАЛ в „Меден рудник“

Допреди 4 години в морския град има само един апарат за ядр.-магн. изследване, разположен на територията на местната многопрофилна болница, без да е нейна собственост.

В местни сайтове са запазени шеги и критики към остарялата техника, точно преди да дойде новото попълнение.

То представлява три апаратури за ядр.-магн. томография, и трите с 1.5 Тесла мощност на магнитното поле. Два от тях са модели на Siemens, а третият – на General Electric (GE).

В Бургас уредите за ядр.-магн. изследване се намират в две многопрофилни заведения – „Бургас“ и „Черноморска“, и в звено на лаборатории „Русев“, разположено в помещения на ДКЦ II.

УМБАЛ Бургас

В началото на декември 2016 година многопрофилната болница „Бургас“ получи статут на университетска. В нея се работи по 214 клинични пътеки. Обособено за образна диагностика отделение периодично се преоборудва с по-нова техника.

То се третира като водещ диагностичен център за югоизточната част на страната. Запълнена е цялата гама от апаратни изследвания – от класическата рентгенография през дигитални ехографи, радиоскопия, комп.томография и от 2014 година – ядр.-магнагнитен р-нанс. В годината на доставката му това е най-модерната уредба от този тип в морския град.

Отделението афишира отличната подготовка на своите специалисти в областта на образната диагностика – спешна, педиатрична и конвенционална.

Целта е постоянно внедряване на иновативни техники.

Апаратът

Бургаската болница се включва в европейски проект за осъществяване на ранно диагностициране на онкологични случаи, по която и други здравни заведения у нас успяват да се сдобият с ядр.-магн. р-нанс. Причината е, че този тип изследване е много подходящо за засичане на ракови изменения и

Ядрено-магнитен резонанс Бургас ЯМР Ядрено-магнитен резонанс Плевен

Снимка от края на 2013 г. запечатва момента на пристигането на уредбата. Превозът и инсталирането на такова многотонното съоръжение винаги е голямо изпитание

очертаване на неговото разпространение. Така в Бургас пристига апарат на General Electric с 1.5 Тесла напрегнатост на магнитното поле. Както сме отбелязвали, подобна мощност към днешния момент вече не е максималната за клиничната практика, но е „тавана“ на класа на високополевите резонанси. Уредбата произвежда качествени изображения с висока разделителна способност, които подпомагат диагностицирането и на най-тежки и заплетени случаи.

През 2014, когато е закупена, уредбата на General Electric е последно поколение, дистрибутирано на пазара, вече оборудвано с вече задължителната система за обработване, архивиране и препращани на изображения PACS, чрез която се правят сравнителни оценки и външни консултации.

Апаратът е снабден с протокол за проучване на млечна жлеза, като специалистите казват, че той създава предпоставка за 100% точност на диагнозата. С иновативния метод новообразуванията в гърдите се откриват рано, което позволява жените да запазят бюста си, а да бъде премахната само раковата тъкан.

Друга специална функция е изследването на ставите на колената и рамото.

Апаратът има функцията за бързо разкачане и скачане на масата за пациента, което е в помощ на неподвижните или трудно подвижните пациенти на легло.

ЯМР се използва за образни проучвания на глава, гръбн.мозък, нервната с-ма, малкия таз и коремната област, мускулите и ставите – на практика цялото тяло. Изявява патологични изменения в тъканите.

Ядрено-магнитен резонанс Бургас ЯМР Ядрено-магнитен резонанс Плевен

Снимка от презентацията на уредбата пред медиите, 2014 г.

В началото, при инсталиране на уредбата, изследването се провежда безплатно на хоспитализирани в здравното заведение пациенти, срещу заплащане и на осигуряващи се в някои от частните здр. фондове. Цената е била 280 лв без контрастно вещество.Часове са се записвали по телефона. Тогава са обслужвани пациенти от областта, включително от Сливен и Ямбол.

В момента сайтът на УМБАЛ съобщава, че изследвания по принципа на магнитн. резонанс не се предлага срещу свободно заплащане – от пациента или от Здравната каса. Подробности за ползване на апарата се получават на тел. 0879 357660

Уредбата за магн. резонанс е монтиран в Хирургичния корпус на болницата.

Медико-диагностични лаборат. „Русев“

Веригата лаборатории, разположени в различни областни градове, от години работи и в Бургас. В настоящия момент „Русен“ се помещава на територията на ДКЦ II, преди това известно като III-та поликлиника.
Лаборатории „Русев“ в Бургас са оборудвани с актуалния в момента модел Magnetom Essenza на известния производител Siemens. Той работи с 1.5 Тесла напрегнатост на полето, което определя чудесното качество и високата контрастност на направените изображения.

Моделът Essenza става известен с късия си тунел, който не поема цяло човешко тяло. Дължината му е едва 145 см, което се компенсира от подвижна поставка за пациента. Скъсяването на тунела намалява обема на необходимия магнит и олекотява цялостната конструкция, която при магнитните резонанси се изразява в тонове.

Ядрено-магнитен резонанс Бургас ЯМР Ядрено-магнитен резонанс Плевен

Начин на сканиране на Magnetom Essenza

Но това, което е от полза за болния, е създаването на по-открито пространство, в което да не се чувства изцяло затворен. Както сме споменавали, децата и някои определени категории възрастни пациенти не издържат да престояват няколко десетки минути в тясно затворено пространство. Това оплакване е дотолкова сериозно, че се предприема пълна анестезия при наличието на дискомфорт и непоносимост. Затова конструкторите търсят нови и нови възможности да отварят и облекчават конструкцията, без това да се отразява на мощността на магн. поле.

Magnetom Essenza е идеален апарат за изследване на всички анатомични зони по тялото. Подробно за техническите му характеристики и диагностични възможности може да прочетете тук: (линк към варненската за Magnetom Essenza).

  • Адрес: бул.„Демокрация“ №94, ет.1
  • Телефони: 056 866 452 и 088 792 95 39

МБАЛ „ЧЕРНОМОРСКА“ (в кв.Меден рудник)

Многопрофилната болница в бург. комплекс „Меден рудник“ е сравнително ново здравно заведение, което е разгънато на територия от 9 дка. Представлява две сгради – болница и медицински център, свързани помежду си с топла връзка. Това е най-младата болница в морския град, която стартира в 18 отделения, 3 родилни и 12 операционни зали, нова висококачествена апаратура, модерна система за стерилизация, линейки и други.

Едно от отделенията на болницата е за образна диагностика, под ръководството на д-р Сергей Недялков.

Апаратът

Уредбата за ядр.-магн. изследване, закупена за най-новата болница в морския град Бургас, също е модела Magnetom Essenza на Siemens със скъсена тръба на магнита от 145 см.

Повече за апарата може да прочетете по-горе и най-подробно – в статията ни ТУК!

  • Адрес: „Меден Рудник“ , Зона А
  • Телефон на регистратурата: 056 70 76 06
Още подобни и свързани публикации:
Ядрено-магнитен резонанс в Бургас: Цени, техника. Къде се прави
5 (100%) 2 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ядрено-магнитен резонанс в Бургас: Цени, техника. Къде се прави

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *