Ядрено-магнитен резонанс в Русе. Специалисти и апарат в МБАЛ, цени, записване

Област Русе с 250 хиляди души население се обслужва от един апарат за ядрено-магнитно изследване, с който е оборудвана многопрофилната болница в областния град.

Местните пациенти имат предимството да бъдат консултирани от известен и утвърден специалист, чието име се спряга в многобройните отзиви и коментари само с добро и похвали.

МБАЛ Русе

Отделението по обр. диагностика в русенската многопрофилна болница е разположено на партера на новия болничен корпус. Местоположението е стратегическо: дотук лесно се превозват трудно подвижни или напълно неподвижни болни на носилки. В отделението се извършват стандартния набор от графични и скопични изследвания. От години в болницата има апаратура за образно изследване със средствата на ядрено-магнитния резонанс.

Първоначално в сградата е поставен резонанс, който от днешна гледна точка е слаб – с 1 Тесла напрегнатост на полето на магнита. Но техниката остарява и през 2014 година русенската болница се възползва от програма на Европейския съюз за качествено здравеопазване, за да се оборудва по-добре. Доставя се апаратура за над 8 млн. лв, като скъпоценният камък сред новопристигналия набор е модерен ядрен резонанс. Уредът е идеален за образно диагностициране на патологии на главния мозък, гръбначния стълб, коремната кухина и крайниците.

Установява се ред, според който апаратът започва да обслужва широк кръг от пациенти:
 • Хоспитализирани в МБАЛ Русе;
 • Амбулаторни, приети по спешност в МБАЛ Русе;
 • Амбулаторни с направление от Здравната каса;
 • Свободен прием на пациенти срещу заплащане.

За последната категория пациенти е приет ценоразпис.

Установява се срок за обработка на образите – на деня, в рамките на час, придружени от разчитане от специалист и записани на електронен носител.

Апаратът

Ядр.-магн. резонанс е производство на General Electric – моделът Signa HDxt с напрегнатост на полето на магнита от 1.5 Tесла. Особеното на този модел е скъсеният тунел, който допринася за спокойствието на пациента и натрупването на минимално напрежение у него. Късият магнит не се отразява върху точността и детайлността на изображенията. Максималното тегло на тялото на изследвания е 159 кг.

ядрено-магнитен резонанс русе

Signa HDxt, 1.5 Тесла

Системата е 16-канална, компактна. Полето на магнита е с висока хомогенност и с активна защита. Подкрепена е със софтуер за неврологични, кардио, мамологични, онкологични, ангиографски проучвания + изследването на гръбн.стълб и мезенхимни стволови клетки.

Системата Signa е високоскоростна, предназначена за цяло тяло. Тя създава голям брой образи в секунда, наподобявайки заснемане в реално време. Това се подкрепя от мощна платформа за обработване на образи и от софтуерът.

Към възможностите на апарата се прибавят и модерните техники за допълнително обработване на образите като тези за подобряване на изображенията на ортопедични елементи, триизмерна визуализация на сложни структури, определяне на размера на аневризма, преодоляване на така наречените артефакти при заснемането на главата, корекция на образа при движение на пациента по време на заснемането, системите Gradient echo и Turbo Spin Echo и много други.

ЯМР скенер за ядрено-магнитен резонанс

Скенерът в МБАЛ – Русе за ЯМР е доста модерен и хубав

Със Signa се провеждат специални изследвания за ракови образувания като скопии на мозъка и млечната жлеза.
Апаратурата в Русе е снабдена с бобини за заснемане на главата и шията, на гръбн.стълб и цяло тяло, на крайници, млечна жлеза и една, предназначена за малки анатомични зони.

ЯМР създава изображения на детайли, по-малки от 1 мм, което го прави приложим при изследване на функциите на органите, на кръвотока, на мускулни и костни връзки, на съдове и тъкани.

Специалисти

ядрено-магнитен резонанс русе

Д-р Злателина Джендова позира през модерния апарат за резонансна диагностика

Отделението се ръководи от известната в Русе и дори в съседните области д-р Злателина Джендова. Тя е работила с години на предишния ядрен томограф, до излизането му от експлоатация. По време на практиката си натрупва добро име и множество положителни отзиви на пациенти. Под ръководството й сега са четирима лекари – специалисти и 3-ма специализанти, ако се съди по сайта на МБАЛ Русе.

Записване на час

 • Пациенти с направление и пациети срещу заплащане се изследват с предварително записан час. Това се извършва на телефони: 088 883 04 69 и 082 887 482. Телефон в кабинетите на уредбата за ЯМР: 082 88 72 05.
 • Телефон на ръководителя на отделението д-р Зл. Джендова: 088 883 04 69

  ядрено-магнитен резонанс русе

  Многопрофилната болница в Русе е най-голямото лечебно заведение за областта

Цени

 • Ядр. – магн. изследване на една анатомична зона без контрастно в-во – 250 лв.
 • Контрастно в-во се купува от болничната аптека.
 • Анестезия за извършване на ядр. – магн. изследване – 150 лв.

Ценоразписът е поместен ТУК.

Отзиви и мнения за д-р Зл. Джендова

 • Иван Вичев (МС Общество): Д-р Джендова е една от най-добрите относно разчитането на изследвания от ЯМР. Това го знам от моята майка, а тя е лекар.
 • Пет (МС Общество): Аз също получих препоръки за нея. Когато трябваше да ми се поставя диагноза, варненци ме пратиха специално при нея в Русе.
 • Доротея (МС Общество): Внимавайте с нея! Имам 4 резонанса, на които ясно се виждат плаки и една дискова херния, а тя не ги е описала.
 • Явора (Пулс.бг): За мен Русе е добро място за изследване, като имам предвид д-р Джендова и апарата в окръжната болница. Дават ти резултата след 2-3 часа.
Още подобни и свързани публикации:

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Ядрено-магнитен резонанс в Русе. Специалисти и апарат в МБАЛ, цени, записване

 1. izvinqvam se za latineca

  ora ne se lyjete s tazi izmamnica. Obyrkala e mnogo pacienti. prosto jenata ne si vyr6i rabotata. v sofia mi kazaha drugo blagodarenie na specialisti
  v ruse ti vzemat parite i napravlenieto Za ni6to. nqmat qssna kartina. nqma me qmr kato v drugi gradove ili prosto doktora ne stava koito e neina li4na sobstvenost

  • Много добър диагностика.Златен лекар СьС златно име.Лекар на който може да се има доверие!!!

 2. Не съм доволен от ЯМР резултата който е описан с едно изречение и съществено се отличава от резултати от ЯМР на същата зона в гр.София.Искаш и плащаш за ЯМР на мека тъкан а ти правят на малък таз.Странно.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *