Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Нашият изчерпателен справочник!

В тази „уводна“ статия ви представяме съдържанието на целия ни сайт за ЯМР (Ядрено-магнитен резонанс) с линкове, за да можете да откриете какво къде се намира.

Към 2017 година ЯМР е най-чувствителният и безопасен метод за обследване на човешкото тяло.
Той „вижда“ там, където други способи не могат, и „вижда“ в такива подробности, каквито дори не са потребни за стандартното диагностициране на болестите.

В основата му застава откритие за магнитните свойства на атомите с давност отпреди 80 години. За това време методът се усъвършенства и се конструират все по-модерни уредби, които с всеки следващ модел повишават резолюцията на заснеманите образи и на практика навлизат все по-дълбоко в тялото.

Как „вижда“ ЯМР?

Тялото на пациента се поставя в силно електромагнитно поле. То заставя водните молекули, каквито се намират във всяка една човешка клетка, да застанат по посока на полето.
При смяна на посоката, молекулата отделя частица електричество, която се отчита от датчици и се анализира с компютър. Накрая лекарят получава изображение, на което се виждат тънки срезове от органа в най-малките му подробности.

ЯМР дава възможност в подробности да се обследват всички тъкани на човешкия организъм, съдържащи вода. Колкото повече течност има в тъканите, толкова те излизат по-светли и ярки на изображението. Костите, в които водата е малко, изглеждат тъмни.
Затова при диагностицирането на заболявания на костите по-информативна е компютърната томография. Но най-новите модели високо чувствителни уредби вече се справят без проблеми и с такива тъкани.

ЯМР цени записване здравна каса

С ваша помощ събираме всичко за ЯМР тук

Но голямата сила на магнитния резонанс е във възможността да изследва главния мозък, гръбначния стълб, движението на кръвта и всички органи.

По степен на информативност значително превъзхожда компютърната томография. Понякога детайлите на обследвания орган се дават по-големи от необходимото за диагностика.

Днес в медицината по-широко се използва названието магнитно-резонансна томография, защото споменаването на ядрена реакция плаши пациентите.

В подробната ни статия „ЯМР – що е то“ ще откриете следната информация:
 1. показания за провеждане на ядр.-магн. резонанс;
 2. в какви случаи е незаменим, с какво се различава от скенер;
 3. с какво се провежда ядрено-магнитно изследване;
 4. как се провежда ядрено-магнитно изследване;
 5. каква подготовка е необходима и още много подробности относно ЯМР.

Оборудването в България

ЯМР цени записване здравна каса

Изследването по методиката на ядрено-магнитн. резонанс става все по-достъпно с всяка изминала година

Уредби за ядр.-магн. резонанс започват да се внасят у нас едва през настоящия век. Първите апарати не са много чувствителни, но от онази първоначална вълна са останали буквално единици-ветерани, на които дните са преброени. Техниката бързо се развива и почти всички уредби са подменени с нови, вече с много по-висока чувствителност. Ако в източници, писани преди 5-6 години ще намерим класификация, според която апарати с 1.0 Тесла напрегнатост на магнитн. поле са посочвани като високочестотни, но днес масово се използват апарати с 1.5 Тл, а дори са налице и няколко уредби с абсолютно максималната напрегнатост (за диагностични цели) от 3.0 Тесла. Специалистите днес са на мнение, че уредби с по-ниско от 1.5 Тл поле са безполезни, защото даваните от тях резултати вече се възприемат като недостатъчно точни и достоверни. Формулата на доброто диагностициране обвързва точните резултати с високото напрежение на магнитн. поле. Така параметри от 1.5 до 3.0 Тесла днес вече се определя като златен стандарт.

Предпочитаните марки у нас

Апаратите за диагностициране чрез магнитно поле стандартно са два вида – със закрита (тунелна) и открита конструкция. Въпреки че вторият тип е предпочитан от пациентите и създава минимален дискомфорт, първият тип е предпочитан от медиците заради по-добрата си диагностична стойност.

У нас основно се внасят уредби от двама производители – Siemens, линията Magnetom със старите си модели Harmony и Avanto и по-новите Vision, Aera и Еssenza, както и разработките на General Electric Healthcare.

Къде има ЯМР в България?

В последните няколко години оборудването и преоборудването на българските болници и клиники

ЯМР цени записване здравна каса

Моделът на Сименс Magnetom-Essenza е един от най-предпочитаните от българските здравни заведения

буквално галопира напред, покривайки все по-големи и по-големи зони с достъпна и качествена апаратура. Към настоящия момент уредби за ЯМР са закупени в повечето големи административни центрове. Почти всеки български пациент има достъп до такова изследване на разумно разстояние, а в някои градове има и значителен избор по отношение на апаратурата и даже и по отношение на цените.

При провеждането на ядрено-магнитно изследване от значение е не само апаратурата, но и „човешкият фактор“. Защото без наличието на отличен диагностик, който да разчете образите, изследването няма да е свършило своята работа.

В този сайт правим подробен преглед по градове и клиники. Информираме за марката и качествата на апаратурата в съответните здравни заведения, условията за ползване и цените, ако те са твърдо фиксирани.

София
ЯМР цени записване здравна каса

Александровска разполага с апарат от най-мощния клас и у нас, и в световен мащаб – с 3.0 Тл магнитно поле

В столицата изборът е действително максимален. Много над 20 са уредбите за ядрено-магнитно изследване, разположени в по-големи и по-малки лечебни и диагностични заведения – държавни и частни. Почти всички апарати са с напрегнатост на полето от 1.5 Тл, но в болници като Александровска и клиники като Сити разполагат и с „върха“ на този род апаратура – ЯМР от 3 Тесла.

В статията правим преглед на оборудването във ВМА, Токуда, Пирогов, Александровска, Софиямед, Свети Иван Рилски, центрове “Спектър”, Торакс, ИСУЛ, блница “Доверие” и други.
Линк към статията: Ядр.-магн. резонанс в София, къде: 20+ клиники, контакти и цени

Варна

Красивата ни морска столица е оборудвана с четири уредби за ЯМР, една от които с напрегнатост от 3.0 Тесла. Трите апарата са съвсем нови – от 2 до 4-годишни. А Университетската болница в града дори разполага с два апарата.

ЯМР цени записване здравна каса

Болница „Света Марина“ във Варна е оборудвана с два апарата за магнитно-резон. изследване

В статията правим преглед на оборудването в УМБАЛ „Света Марина“, Медико-диагност. л-рии „Русев“ и Сити клиник Брегалница.
Линк към статията: Ядр.-магн. резонанс във Варна: В „Св. Марина“, „Темелков“, „Русев“ или др.?

Пловдив

Болниците под тепетата разполагат общо с пет уредби за изследване по магнитната методика. Четири от тях дават предпочитанието си на Siemens, модел от поредицата MAGNETOM. Уредбите са нови, модерни, с прекрасна мощност.

В статията правим преглед на оборудването в УМБАЛ „Свети Георги“, Медико-диагност. лаборатории Русев с три отделни центъра, УМБАЛ „Каспела“ и МБАЛ „Пълмед.

Линк към статията: Ядр.-магн. резонанс в Пловдив: В „Каспела“, „Русев“, „Св. Георги“ или др.?

Стара Загора
ЯМР цени записване здравна каса

Периодично Афидеа обявява промоционални цени за центъра си в Стара Загора

Окръжната болница в Стара Загора е своеобразен център за ядрено-магнитно изследване, най-удобното място за 140-хилядното население на града и общо 330 хиляди души в цялата област. В сградата на монтирани две уредби – на МБАЛ „Ст. Киркович“ и на частната Афидеа Медискан.

Линк към статията: Ядр.-магн. резонанс в Стара Загора: В Окръжна болница, Афидеа

Русе

Дунавският град е сравнително слабо оборудван, защото само една болница се е сдобила с апарат за провеждане на ядрено-магнитно изследване. Той би следвало да обслужва нуждаещите се от цялата област, с постоянно население от 250 хиляди души. Но уредбата с Многопрофилната болница Русе е съвсем нова – едва на две години. И от друга страна е втора, заменила по-стара техника, така че там разполагат и опитни диагностици.

Линк към статията: Ядр.-магн. резонанс в Русе. Специалисти и апарат в МБАЛ, цени, записване

Бургас
ЯМР цени записване здравна каса

Така изглежда заснемане по метода на ядрено-магнитн. резонанс на коремната зона на пациент

Морският южен град се оборудва повече от прилично едва през последните години. Преди това той има само една уредба и то доста слаба. Но после изведнъж три здрави заведения закупуват най-модерни апарати, всички с 1.5 Тл напрегнатост на магнитн. поле. Те са модели на Siemens и General Electric.

В статията правим преглед на оборудването в многопрофилните болници „Бургас“ и „Черноморска“ и в поделение на лаборатории „Русев“ в сградата на ДКЦ II.

Линк към статията: Ядрено-магнитен резонанс в Бургас

Плевен

Областта със своите 250-хилядно население е прекрасно оборудвана с четири уредби за магнитно-резонансно диагностициране – високополеви от 1.5 Тл.

Уредбите са разположени в две от многопрофилните болници – УМБАЛ „Г. Странски” и МБАЛ „Св. Панталеймон“ и в две частни лаборатории. Правим подробен преглед на апаратурата.

Линк към статията: Ядрено-магнитен резонанс в Плевен.

Очаквайте скоро следните подробни статии:
 • Ядр.-магн. резонанс във Враца
 • Ядр.-магн. резонанс във Велико Търново
 • Ядр.-магн. резонанс в Търговище
 • ЯМР на глава – къде да го направим? А цена?
ЯМР цени записване здравна каса

Изследването се извършва с помощта на външни бобини, които се разполагат в частта на тялото, която ще бъде изследвана

Ядр.-магн. изследване на глава ( главен мозък) е специфично и изисква определен вид техника, специфично програмно осигуряване и е препоръчително да са налице добре обучени диагностици. В статията правим преглед на уредбите по градове, подходящи за проучването, на цени и промоции, обявени към момента на съставяне на справочната част.
И малко допълнителна информация за спецификата на изследването при глава и шия, главен мозък и хипофиза

Направление за ядр.-магн. резонанс

ЯМР е високо-специализирана диагностика, най-скъпото изследване, което се осъществява в България. Високата цена идва от факта, че самата уредба е много скъпа, както и софтуерното осигуряване и поддръжка.
Все пак, с насищането на пазара с все по-нови и модерни апарати, някои лаборатории предпочитат да обявяват профилактични кампании и изследвания по намалени цени. Така ядр.-магн. изследване постепенно става все по-достъпно и по-достъпно.

Как се стига до ЯМР по Здравната каса?

Такова изследване е предназначено за три вида пациенти:
 • пациентите на болниците, които се изследват във връзка с провежданото лечение. Със същата цел голяма част от големите заведения вече са закупили собствени уредби, а останалите имат сключен договор с диагностично звено;
 • пациенти за амбулаторни изследвания с направление, чрез което услугата се заплаща от Националната здравна каса;

  ЯМР цени записване здравна каса

  Направление за високоспециализирани медицински дейности, една от които е ядрено-магнитн. изследване

 • пациенти, които се изследват по собствено усмотрение, като заплащат затова със собствени средства. Здравната каса не финансира профилактични заснемания чрез ЯМР, а само такива, които са назначени по необходимост за целите на диагностициране на дадена патология и/ или проследяване на нейното лечение.От статията ще разберете още:
 • кой и по какъв начин издава направления, къде да потърсим такова;
 • с какъв срок е то, къде и как да се използва;
 • каква е цената на изследването, когато то се заплаща от НЗОК и какво доплаща пациентът;
 • какви са лимитите за ЯМР и как се постъпва, ако те привършат;
 • как се попълва бланка № 4 за извършване на ЯМР;
 • какви са цените за различните секторни заснемания на ЯМР без направление.

Накрая ви предлагаме информация от изключителна ценност: впечатленията на пациенти, преминали през ядрено-магнитно изследване. Включете се и вие с коментар: какви трудности и неудобства срещнахте, къде ви обслужиха наистина добре, от кой лекар сте доволни? Очакваме ви с вашите преки впечатления!

Още подобни и свързани публикации: